‘Inflaţia a avut o evoluţie relativ stabilă. Au existat nişte tensiuni care au venit din zona de agricultură, din zona preţurilor agricole, presiuni care au început să se atenueze. De exemplu, noi am avut în vedere o inflaţie pentru finalul anului de 5,2%, iar la nivelul lunii noiembrie este undeva la 4,60% – 4,70%. Acea corecţie pe care o aşteptam abia la anul graţie unui efect de bază pozitiv s-a întâmplat chiar mai repede şi nu ar fi exclus sa avem o inflaţie pozitivă în decembrie adică să avem o inflaţie anuală în scădere’, a spus Libocor.

Acesta a mai afirmat că nu are niciun fel de motiv să se îndoiască de poziţia leului.

‘Aştept un leu mai zdravăn. Nu este bine să avem un leu dintr-odată zdravăn. Lucrurile au un ritm al lor şi nu trebuie făcute mecanic, ci organic, natural’, a explicat economistul-şef al BRD.

Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,56% în luna noiembrie 2012, de la 4,96% în luna octombrie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În noiembrie, preţurile au crescut cu numai 0,04% faţă de octombrie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,29 procente, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,10%, iar serviciile cu 0,14%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele 11 luni a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,3% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Proiecţia Băncii Naţionale a României (BNR) pentru rata anuală a inflaţiei este de 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi de 3,5% la finele lui 2013.
SURSA: Agerpres