Piaţa bunurilor de larg consum a înregistrat, în primul trimestru al anului, o creştere cu 18%  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda crizei economice, potrivit celui mai nou studiu al GfK.

Creşterea pieţei a fost influenţată de majorarea preţurilor cu 10% şi a consumului cu 7%. Ca reacţie la creşterea  preţurilor, consumatorii au reacţionat diferit  în funcţie de importanţa produselor vizate, cât şi de structura lor socio-demografică.

Românii au devenit mai economi

Potrivit studiului GfK, românii au avut tendinţa de a face economie, lucru care s-a observat în primul rând prin orientarea către ambalajele de mai mari dimensiui.

Astfel, produsele non-alimentare de bază (detergenţi de rufe sau vase, produse de îngrijire personală precum deodorant, pastă de dinţi, şampon etc.) acestea au fost cumpărate mai rar, dar cantitatea achizitionată la un act de cumpărare a fost mai mare, cu 6,5%.

De asemenea, în ciuda faptului că valoarea plătită pentru alimentele esenţiale a crescut cu 8 procente, consumatorii nu au renunţat la categorii precum lactate, paste făinoase sau cafea.

Creşterea preţurilor, resimţită mai acut în Moldova

Cel mai mare impact al creşterii preţurilor a fost simţit în zona Moldovei. În sens contrar, în Bucureşti consumul de bunuri de larg consum se situează în continuare pe un trend ascendent.

Cele mai afectate de creşterea preţurilor au fost familiile cu un venit mic sau mediu şi vârsta capului familiei cuprinsă între 40 – 49 ani.

Există totuşi şi familii care, chiar şi în acest context mai puţin propice, consumă mai mult. Ele sunt caracterizate prin venituri mari, iar capul familiei are studii universitare.

Supermarketurile de cartier şi magazinele tradiţionale, cele mai afectate

Supermarketurile de cartier, dar şi magazinele tradiţionale au fost cele mai afectate de criză, înregistrând volume în uşoară scădere faţă de perioada precedentă. Consumatorii s-au orientat din ce în ce mai mult către alte formate ale comerţului modern, atraşi fiind şi de ofertele speciale şi promoţiile atractive. 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.200 de gospodării şi prezintă informaţii despre percepţiile, atitudinile şi comportamentul de cumpărare al românilor, dar şi despre oportunităţile perioadei de criză traversate. Acesta este un raport integrat, culegand informatii din trei surse, respectiv panel, calitativ şi cantitativ.

GfK România este un institut de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 9,1 milioane euro în 2008.

SURSA: GfK