Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele avea o valoare de 1.228 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 15,9% mai mici. Lunile în care preţurile apartamentelor, în ceea ce priveşte trendul naţional, au avut cel mai mult de suferit în 2010 au fost octombrie (-3,1%), august (-3%) şi iunie (-2,8%).
„2010 a fost un an în care preţurile apartamentelor au scăzut destul de mult, chiar şi cu 3% la intervale lunare. La nivel naţional putem vorbi de o scădere de preţ medie lunară de 1,4%. În lipsa unor semnale concrete dinspre economia naţională, în primele luni ale acestui an nu ne aşteptăm la evoluţii spectaculoase ale preţurilor. În 2011, scăderile de preţ, acolo unde vor exista, vor fi mai puţin importante decât în ultimii doi ani“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri imobiliare.ro.
Valoarea indicelui pentru apartamentele vechi din Capitală a ajuns la 1.091/euro mp de suprafaţă utilă, cu 1,2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 14% mai puţin decât la sfârşitul anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat scăderi. Apartamentele cu una şi două camere s-au ieftinit cu 0,8%, respectiv 1,5%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1,7%, în timp ce preţul apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 0,3%, în decembrie. În comparaţie cu luna decembrie a anului trecut, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu valori cuprinse între 9,6%, în cazul apartamentelor cu patru camere, şi 16,5%, în cazul garsonierelor.

Preţurile din Braşov se apropie de 850 euro/mp
În luna decembrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,9%, preţul acestora coborând de la 874 euro/mp util până la o valoare medie de 866 euro/mp util. Apartamentele cu o cameră, pentru care cererea se menţine la un nivel acceptabil, s-au scumpit în ultima lună a anului cu 0,8%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două şi trei camere a scăzut în decembrie cu 0,9%, respectiv 0,5% faţă de luna precedentă. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 3,6% până la 775 euro/mp şi rămân în continuare cele mai ieftine raportat la metrul pătrat util. În comparaţie cu finalul anului 2009, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 10,4% mai ieftine.

Proprietarii clujeni se grăbesc să crească preţurile
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la 1.014 euro/mp util, la finalul anului, în creştere cu 0,3% faţă de luna noiembrie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu două camere, unde a fost constatată o creştere de 1,9%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,7% în ultimele treizeci de zile, în timp ce garsonierele au înregistrat o scădere de 0,7%. Preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6% mai mici în comparaţie cu finalul anului 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere.

Scădere de 13,7% în Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,8% în luna decembrie, atingând valoarea de 915 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 13,7%. La final de an, creşteri uşoare de preţ au fost înregistrate la garsoniere şi apartamentele cu trei camere: 0,1%, respectiv 0,4%. Apartamentele cu două camere, însă, s-au ieftinit cu 1,7% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere, 15,5%, iar cea mai mică, de 7,8%, apare în cazul garsonierelor.

Timişorenii au cele mai ieftine apartamente
În decembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 777 euro, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă. Doar apartamentele cu două camere s-au ieftinit în ultima lună a anului, cu 0,5%. Preţul apartamentelor cu trei camere nu a înregistrat modificări faţă de luna noiembrie, în timp ce garsonierele şi apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,8%, respectiv 4,2%. În comparaţie cu sfârşitul anului 2009, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 13,9% în cazul garsonierelor şi 18,6% în cazul apartamentelor cu două şi trei camere.

În Iaşi preţurile au cea mai mică rată de scădere
Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi, indică pentru finalul anului 2010 o valoare medie de 858 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 4%, faţă de luna noiembrie. În comparaţie cu finalul anului 2009, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7,4% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special la nivelul apartamentelor vechi a căror preţ a scăzut cu 4,6% în ultima lună (12,5% mai puţin decât în decembrie 2009), până la valoarea de 781 euro/mp util. Preţul apartamentelor noi, însă, a înregistrat o creştere pe final de an de 3,7%, până la 1.061 euro/mp util.

Ploieştenii se pot lăuda cu apartamente ieftine
Cu o scădere medie lunară de 1,5% pe tot parcursul anului 2010, Ploieştiul se află, alături de Timişoara, în topul oraşelor cu cea mai mare rată de scădere a preţurilor apartamentelor. Indicele pentru Ploieşti, arată, pentru finalul anului 2010, o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare aici. Cu o scădere de 4,9% înregistrată în ultimele treizeci de zile, Ploieştiul a înregistrat cea mai mare depreciere a preţurilor apartamentelor în luna decembrie 2010. În comparaţie cu finalul anului 2009, preţurile solicitate în prezent sunt cu 17% mai mici.