În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri şi 50.000 de decese, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul conferinței sale zilnice de presă, de la Geneva.

Escaladare rapidă a bolii

“De-a lungul ultimelor cinci săptămâni am asistat la o creştere exponenţială a numărului de cazuri noi care au ajuns aproape în fiecare ţară, teritoriu şi zonă”, a punctat Ghebreyesus. ″În timp ce un număr relativ scăzut de cazuri confirmate a fost raportat din Africa şi America Centrală şi de Sud, ne dăm seama că Covid-19 ar putea avea consecinţe serioase la nivel social, economic şi politic pentru aceste regiuni”, a precizat el.

Atenție la categoriile vulnerabile

“Este esenţial să ne asigurăm că aceste ţări sunt bine dotate pentru a face teste şi a izola şi trata cazurile şi a identifica contactele”. ″Îmi exprim speranţa că asta se întâmplă în multe ţări în ciuda resurselor limitate. Multe ţări le-au impus oamenilor să stea acasă şi au redus mişcarea populaţiilor care ajută la limitarea transmisiei virusului dar care poate avea consecinţe nedorite pentru cei mai săraci şi pentru cei mai vulnerabili”.

“Am solicitat guvernelor să ia măsuri sociale pentru protejarea categoriilor vulnerabile astfel încât să aibă mâncare şi alte produse necesare în timpul acestei crize”, a mai spus înaltul funcționar.