Potrivit OMS, situația este din ce în ce mai gravă, iar pandemia de coronavirus accelerează.

„Pandemia accelerează”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă de la sediul organizației din Geneva.

„A fost nevoie de 67 de zile de la primul caz raportat pentru a ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru al doilea 100.000 de cazuri și doar patru zile pentru al treilea 100.000 de cazuri”, a adăugat acesta, potrivit cnbc.com.

De asemenea, Tedros a anunțat că va cere G20, grupul internațional de lideri guvernamentali și bănci centrale, să crească producția de echipamente de protecție pentru medici și asistente și să evite să pună interdicții de export în privința uneltele de salvare a vieții.

În prezent, OMS a cerut deja furnizorilor de echipamente de protecție să acorde prioritate trimiterii echipamentelor în regiunile cele mai afectate de virus și stocarea descurajată a echipamentelor de protecție de către publicul larg.

Este nevoie de unitate

„Avem nevoie de unitate între țările G20 care au peste 80% din PIB-ul global”, a declarat directorul OMS.

„Dacă nu acordăm prioritate protejării lucrătorilor din domeniul sănătății, mulți oameni vor muri, deoarece medicul care și-ar fi putut salva viața este bolnav”, a adăugat acesta.

Vineri, oficialii OMS au avertizat că epidemia de coronavirus ar putea acapara sistemele de sănătate din întreaga lume în doar câteva săptămâni.