Lumea se află pe vârful celei de a patra revoluţii industriale, una în care oamenii vor fi inlocuiţi la locul de muncă de roboţi, unde este posibil să facă treabă chiar mai bine. Viitorul promite o mai mare eficienţă şi servicii mai ieftine, dar care ar putea, de asemenea, să lase mulţi oameni fără servici, potrivit BBC.

Aşadar, cu toţii vom ajunge să ne punem întrebarea “în cât timp îmi va fura o maşinărie locul de muncă?”

Momentan nu avem răspunsuri clare şi concise, dar unii dintre cei mai buni cercetători din lume în domeniul inteligenţei artificiale au încercat să afle.

Katja Grace, asociată la Universitatea Future of Humanity din cadrul Universităţii din Oxford, împreună cu partenerii săi din proiectul Al Impact şi Machine Intelligence Research Institute, au creeat un sondaj la care au răspuns 352 de oameni de ştinţă, compilând răspunsurile lor astfel încât să afle în cât timp maşinile vor depăşi oamenii în diferite sarcini.

Vestea bună este că job-urile noastre vor fi în siguranţă o bună perioadă de timp. Cercetătorii transmit că există şansa de 50% ca abia peste 150 de ani roboţii să fie capabili să preia toate sarcinile umane.

“Una dintre cele mai mari surprize a fost întârzierea generală a predicţiilor. M-am aşteptat la un progres uimitor în ceea ce priveşte evoluţia  roboţilor în ultimii ani, discutând doar cu specialiştii din domeniul tehnologiei, pentru a face estimările mai devreme”, a declarat Katja Grace.

Grace consideră  că scopul acestui proiect este de a le aminti oamenilor că omenirea va suferi o schimbare radicală: ”Nu cred că există job-uri pe care oamenii le pot desfăşura, iar proiectul Al Impact să nu le poată construi, din punct de vedere tehnic”.

De asemenea, ea este de părere că există anumite roluri care niciodată nu vor putea fi înlocuite de maşinării, de exemplu, un preot nu va putea fi înlocuit de un robot atât timp cât enoriaşii doresc o persoană în acel rol.

“Vom avea grijă ca oamenii să aibă întotdeauna locuri de muncă unde nu vor putea fi înlocuiţi”, a încheiat Katja Grace.