Comtek Expositions, „copilul” din Romania al Comtek International Inc, companie americana organizatoare de expozitii internationale specializate, se afla in situatia ingrata de a scoate castanele din foc. Firma mama, de felul ei din America, a ramas datoare cu returnarea taxelor de participare la un eveniment ce nu a mai avut loc.
Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa
Electrocasa ‘99 ar fi trebuit sa fie evenimentul principal al toamnei anului trecut pentru industria electrocasnica si audio-video. Locatia aleasa (Palatul Parlamentului), renumele organizatorilor (Comtek Expositions are o traditie de noua ani in Romania si o buna reputatie), precum si potentialii expozanti erau, in momentul respectiv, ingrediente ce ar fi asigurat cu brio reusita actiunii. Nu a fost sa fie asa. Socoteala celor de la Comtek Expositions nu s-a potrivit cu cea a companiilor producatoare de aparatura electrocasnica si nici cu cea a sefilor din America.
Interesul pentru pentru Electrocasa 1999 s-a dovedit departe de asteptarile organizatorilor. Mari producatori si distribuitori, cum sunt Electrolux, Whirlpool, Gorenje, Tefal, clienti foarte buni ai Comtek International la manifestari de gen din Rusia, nu au considerat piata romaneasca la fel de atractiva. Prin urmare, cu mici exceptii, semnalele primite de Comtek Expositions au condus la ideea ca Electrocasa 1999 nu ar fi fost o afacere oportuna. „Micile exceptii” nu au facut decat sa complice situatia. Una dintre acestea este firma Genco Electric Romania, importator exclusiv al produselor Thomson, General Electric si Fourlis.
Tentata de caracterul specializat al expozitiei, firma Genco Electric i-a anuntat pe cei de Comtek Expositions ca este gata sa inchirieze unul dintre cele mai bune spatii. A si facut-o, platind intreaga suma de 7.800 de dolari. Banii au fost virati direct in America, la Comtek International Inc. In schimbul lor, Genco s-a ales cu paguba, iar Comtek Expositions Romania cu obrazul usor sifonat. Electrocasa 1999 s-a amanat pentru luna aprilie a acestui an, pentru ca, pana la urma nici sa nu mai aiba loc. Genco Electric nu a reusit nici pana azi sa-si recupereze dolarii.
Pisica aterizeaza in curtea americanilor
De ce? „Comtek Expositions Romania ne-a trimis dupa bani la Comtek International Inc, pentru ca plata a fost facuta direct catre acestia din urma. Toate eforturile noastre de a ni se returna cei 7.800 de dolari s-au soldat cu esecuri. Compania americana nici macar nu ne raspunde”, declara Cornelia Alexandru, assistant manager la Genco Electric Romania. De cealalta parte se afla Comtek Expositions Romania, al carei director de expozitii, dl Dan Voicu, este pe deplin de acord cu reclamantii, dar nu are ce face. Demersurile sale pe langa compania-mama nu s-au soldat cu nici un rezultat. Platit tocmai pentru a tine legatura cu clientii si a preintampina astfel de situatii, Dan Voicu incearca sa explice incidentul prin scaderea interesului celor din America pentru piata romaneasca. Cu alte cuvinte, daca tot nu au clienti aici, ce mai conteaza renumele! Partea romana a Comtek este evident depasita de situatie, mai ales ca suma ce ar trebui returnata celor de la Genco nu reprezinta mare lucru pentru o companie internationala cum este cea americana. Cu toate acestea, banii intarzie sa apara.
Cei de la Genco Electric spun ca situatia nu este o premiera romaneasca. Luand legatura cu Thomson, unul dintre producatorii pe care ii reprezinta, au aflat ca si in Rusia s-a petrecut un incident asemanator in 1998. A fost anuntata o expozitie similara, au fost incasati banii de la clienti, dar serviciul nu a mai fost prestat niciodata. Expozitia s-a tot amanat si amanata a ramas pana azi. Banii incasati au avut aceeasi soarta cu a celor de la Genco. Au fost trecuti la capitolul pierderi.