Impozitele se majorează din 2024 pentru acești brașoveni

Sute de proprietari de imobile sau terenuri din municipiul Brașov ar putea plăti impozite majorate. Asta din cauza neglijării fațadelor clădirilor sau a terenurilor lor. Aceștia nu au efectuat renovări sau întreținere, deși au avut acces la un program al Primăriei care oferă sprijin financiar parțial pentru astfel de lucrări.

Procentul prin care impozitul se majorează va fi stabilit individual pentru fiecare imobil, în funcție de gradul său de degradare. Această decizie va fi luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Brașov. Ședința e programată să aibă loc săptămâna aceasta.

În total, 385 de proiecte de hotărâre vor fi dezbătute în ședința de joi, 21 decembrie. Obiectul principal constă în supraimpozitarea clădirilor și terenurilor neglijate de proprietari. Sunt vizați aceia care nu au răspuns somațiilor primăriei de a efectua lucrările de renovare necesare.

Impozitele majorate vor varia între 50% și 500%, începând cu 1 ianuarie 2024, în funcție de gradul de degradare. Propunerea de majorare a impozitelor survine într-un context în care proprietarii din Brașov au avut posibilitatea să efectueze reparații. Ei au putut face acest lucru prin intermediul unui program de finanțare al Primăriei. Programul s-a derulat prin Fundația Monumentelor Istorice, care suportă parțial costurile lucrărilor.

Ce clădiri sunt vizate de impozite majorate?

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a explicat că pentru fiecare imobil va fi adoptată o hotărâre a Consiliului Local privind supraimpozitarea. În unele cazuri, imobilele au mai mulți proprietari și sunt locuite, în timp ce există și clădiri nelocuite lăsate în mod intenționat în stare de degradare, astfel încât proprietarii să poată obține documente pentru demolare, transmite news.ro.

Imobilele propuse pentru supraimpozitare sunt distribuite în toate cartierele orașului, de la centrul vechi, Şchei, Blumăna și Brașovul Vechi, până la Craiter, Florilor, Tractorul, Stupini, Bartolomeu sau zona gării.

Autoritățile municipale susțin că aceasta este prima dată când administrația locală reușește să realizeze o analiză atât de amplă, care să vizeze atâtea cartiere și să propună un număr atât de mare de imobile, inclusiv terenuri, pentru supraimpozitare.

Conform Regulamentului aprobat și modificat de Consiliul Local, clădirile neîngrijite, pentru care se aplică majorarea impozitelor, includ clădiri în stare avansată de degradare, în paragină, insalubre, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, cu geamuri sparte sau în alte situații similare.