Noi obligații din 2024 pentru proprietarii de locuințe

Obligații proprietari locuințe. Începând cu anul 2024, proprietarii de locuințe din Germania vor trebui să se confrunte cu noi cerințe și responsabilități în ceea ce privește performanța energetică a clădirilor, conform noii Legi privind Performanța Energetică a Clădirilor (GEG).

Această lege, cunoscută și sub denumirea de Legea Încălzirii, aduce schimbări semnificative, nu doar la nivelul sistemelor de încălzire, ci și în alte domenii.

În ciuda atenției acordate în special sistemelor de încălzire, unele vor putea să rămână în uz după 2024, cu excepții notabile.

Sistemele de încălzire cu păcură/ulei și gaz, care sunt deja instalate și în funcțiune, pot continua să opereze cu excepția celor care au mai mult de 30 de ani și trebuie înlocuite conform noilor reglementări.

Noile cerințe vor fi inițial aplicate doar clădirilor noi. Acestea trebuie să aibă sisteme de încălzire care funcționează cu cel puțin 65% energie regenerabilă. Există diferite soluții în acest sens, precum:

  • instalarea de pompe de căldură
  • încălzirea cu peleți
  • încălzirea cu energie termică solară
casă locuință preț casă preț locuință piața imobiliară
SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli obligatorii pentru proprietarii de locuințe

Așadar, cei care locuiesc în Germania și care sunt proprietari de locuințe trebuie să respecte o serie de reguli.

Este vorba despre:

  • inspecția regulată a pompelor de căldură: aceasta trebuie executată de un specialist
  • verificarea și întreținerea sistemelor de căldură: acestea trebuie verificate la timp
  • reglarea hidraulică a sistemului de încălzire: regula aceasta se aplică doar pentru clădirile cu mai mult de 6 unități rezidențiale
  • înlocuirea centralelor care au depășit 30 de ani de funcționare
  • izolarea tavanelor de podea: se va asigura eficiența energetică
  • izolarea conductelor de apă

Amenzi de 50.000 pentru cei care nu respectă legea

Cei care nu vor respecta legea, vor fi buni de plată. Centrul de consiliere a consumatorilor arată că încălcările legii vor fi pedepsite cu amendă.

Acestea pot ajunge până la suma de 50.000 de euro.

Chiar dacă renovările sunt costisitoare, Executivul de la Berlin are diferite opțiuni pentru a susține aceste renovări. Există un program de finanțare care se numește ”nouă clădire neutră din punct de vedere climatic”.

Apoi mai există și finanțarea federală pentru clădiri eficiente energetic (BEG EM). Acestea sunt printre alte opțiuni pe care oamenii pe au la dispoziție în acest sens.