Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat miercuri că „există totuși un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populație a României”. Declarația sa vine în contextul în care a fost întrebat despre supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui României.

Există mai multe ipoteze de lucru

„Ceea ce vreau să vă spun este că veți avea o analiză sau o comunicare pe acest subiect, în momentul în care va exista o discuție aprobată în coaliție.

Dar a existat o ipoteză de lucru, sunt mai multe ipoteze de lucru și ele au plecat de la următorul principiu, pe care cred că îl știți deja, pentru că a apărut în spațiul public, acela că există totuși un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populație a României și cred că trebuie găsite niște soluții de echilibrare, de făcut un echilibru între cei care lucrează în mediul privat și cei care lucrează la stat și cumulează mai multe venituri.

Care va fi formula, a fost propus la momentul discuției în coaliție un anumit standard, s-a plecat de la standardul nivelului salariului președintelui”, spune Adrian Câciu, întrebat despre supraimpozitarea salariilor.

De asemenea, ministrul de Finanțe a fost întrebat dacă nu trebuia să prezinte analiza solicitată de premierul Nicolae Ciucă până pe data de 1 mai.

„Nu au un deadline. Trebuie să închidem analizele, să avem discuția politică în coaliție, după care, evident, transparență decizională, avizarea interinstituțională și aprobarea în guvern. Probabil la jumătatea lunii”, încheie Câciu.

Nu se discută despre impozit progresiv

Veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate cu 16%, spunea săptămâna trecură premierul Nicolae Ciucă, care a precizat că se referă doar la veniturile de la stat.

„Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozit progresiv.

E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat”, spunea Nicolae Ciucă.