Executivul a modificat Codul Fiscal astfel încât să fie impozitate averile nedeclarate ale persoanelor fizice.
“Se instituie impozitul de 16% asupra veniturilor nedeclarate, a căror natură nu este cunoscută în momentul controlului efectuat de inspecţia fiscală. Verificările se vor face prin metode indirecte astfel încât să fie depistaţi cei care nu au declarat venituri, dar cărora le-a crescut averea sau cei care au făcut cheltuieli, deşi nu au venituri. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
El a explicat că se va lua în calcul pentru impozitare diferenţa dintre veniturile declarate şi situaţia fiscală existentă, care trebuie să fie mai mare de 10% şi cifrată la peste 50.000 lei.
La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat că la nivelul instituţiei va fi creat un department specializat pentru monitorizarea şi verificarea unui grup ţintă de contribuabili. El a estimate că va fi vorba despre 200-300 de persoane în anul 2011.
“În bazele de date avem firme sărace, cu datorii şi patroni foarte bogaţi, care în ultimii ani au omis să-şi declare veniturile”, a spus Blejnar.
Modalitatea exactă de verificare, metodele şi procedura vor fi stabilite printr-o HG în luna ianuarie.
“Vor fi verificate prin metode indirecte veniturile obţinute după 1 ianuarie 2011, iar suma care nu va putea fi justificată va fi impozitată cu 16%”, a conchis Blejnar.