Administraţia vamală chineză anunţat luni că exporturile au scăzut cu 11,2% în ritm anual, până la 177,5 miliarde de dolari, iar importurile s-au prăbuşit cu 18,8%, până la 114,2 miliarde de dolari. Luna ianuarie a fost a şaptea lună consecutivă în care exporturile celei de-a doua economii a lumii au scăzut şi a 15-a lună consecutivă de reducere a importurilor. Însă amploarea scăderilor înregistrate în luna ianuarie a depăşit cu mult estimările analiştilor care prognozau un declin de 1,9% al exporturilor, după o scădere de 1,4% în decembrie, în timp ce în cazul importurilor analiştii mizau pe o contracţie de doar 0,8%, după o scădere de 7,6% în decembrie.

Cu toate acestea, balanţa comercială a Chinei a înregistrat în prima lună a acestui an un surplus peste aşteptări de 63,3 miliarde de dolari, după un sold pozitiv de 60,09 miliarde de dolari în luna decembrie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un surplus al balanţei comerciale de 58,85 miliarde de dolari.

"Scăderea dramatică a schimburilor comerciale în luna ianuarie reflectă cererea externă slabă", au apreciat analiştii băncii ANZ, citând evoluţiile slabe înregistrate de partenerii comerciali Coreea de Sud şi Taiwan.

Analiştii avertizează însă că datele privind schimburile comerciale în lunile ianuarie şi februarie pot fi însă distorsionate de sărbătorile prilejuite de Noul An din calendarul chinez, când activitatea economică este la un nivel scăzut timp de mai multe săptămâni în condiţiile în care multe firme îşi reduc operaţiunile.

În 2015, schimburile comerciale chineze au scăzut cu 8% faţă de 2014, mult sub ţinta fixată de guvernul chinez privind o creştere de 6%. O sursă din Ministerul chinez al Comerţului a dezvăluit că guvernul nu va fixa o ţintă anuală pentru schimburile externe în acest an.

A doua economie a lumii a înregistrat anul trecut o creştere anuală de 6,9%, cea mai slabă performanţă din ultimul sfert de secol şi analiştii se aşteaptă ca încetinirea să continue şi în acest an. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: