Importanța întreținerii aerului condiționat se bazează pe următoarele puncte:

Crește durata de viață a aerului condiționat

Întreținerea corespunzătoare poate prelungi durata de viață a aparatului de aer condiționat și poate preveni defecțiunile. În mod normal, durata de viață utilă a acestui tip de echipamente este de șapte sau zece ani. Întreținerea preventivă se bazează pe o examinare exhaustivă a fiecărui echipament de aer, care include curățarea, verificarea pieselor, a filtrelor etc.

Reduce cheltuielile

Atât în ​​mediul de afaceri, cât și în familie, trebuie acordată atenție cheltuielilor. Efectuarea întreținerii aparatului de aer condiționat este sinonimă cu realizarea de economii, deoarece o unitate de aer cu probleme poate multiplica de cinci sau șase ori consumul normal de energie electrică.

Evită problemele de sănătate

În plus, un aparat de aer condiționat care nu funcționează bine poate afecta sănătatea. Printre principalele probleme sunt bronșita, rinita și faringita, deoarece expunerea la aerul care circulă în cameră se face prin filtre. Când filtrele nu sunt curate,  în ele se adăpostesc  ciuperci și bacterii care afectează foarte mult tractul nostru respirator.

Elimină mirosurile urâte și sunetele

În timpul schimbărilor sezoniere, este posibil ca aerul condiționat să emită mirosuri neplăcute dacă nu a avut parte de o întreținere corectă. De asemenea, este posibil ca, din cauza lipsei de revizie, echipamentul să înceapă să emită sunete în unitățile din interiorul camerei.

Un mediu igienic, fără mirosuri neplăcute, fără bacterii, fără sunete sau vibrații nu pune în pericol sănătatea sau economia, deoarece toate acestea pot fi prevenite cu o atenție corespunzătoare. De asemenea, ar trebui să fie clar faptul că întreținerea aparatului de aer condiționat este ieftină.

 Piloni de bază pentru utilizarea corectă a unui aparat de aer condiționat

Există trei piloni principali pentru utilizarea corectă a echipamentelor de aer condiționat: revizie, curățare și întreținere. Printre sarcinile principale pe care trebuie să le îndepliniți sunt următoarele:

Curățarea filtrului

După instalare, cel puțin o dată pe an, unitatea interioară a echipamentului trebuie curățată. În acest spațiu există un filtru care servește la îmbunătățirea calității aerului care este apoi inspirat. Aceasta este o sarcină foarte importantă, deoarece, dacă nu este făcută, pot apărea probleme grave de sănătate.

Pentru a efectua această curățare, este important să cereți ajutorul experților deoarece, adesea, munca este îngreunată de aranjarea echipamentului în balcoane sau spații care sunt dificil de accesat. Când observați orice neregulă cu privire la echipamentele de aer condiționat, cum ar fi zgomotul, mirosurile neplăcute sau o scădere a puterii acestora, primele care trebuie verificate sunt filtrele aparatelor de aer condiționat de tip split.

Curățarea bateriei unității exterioare

Bateria este una dintre piesele în care murdăria se poate acumula cel mai mult. Pentru a o curăța, specialiștii pot folosi o perie, un aspirator sau un echipament sub presiune pentru a elimina toate bacteriile care se pot acumula în bateria aflată în aer liber. Poluarea este unul dintre principalii factori care afectează bateria unității exterioare (în cazul echipamentelor aeriene situate în orașe mari). Frecvența curățării va depinde de locația echipamentului, deoarece dacă, de exemplu, este pe un balcon, protejat de un alt element al clădirii, echipamentul suferă oarecum mai puțin decât dacă este pe deplin expus. De asemenea, în acest caz este recomandat să cereți ajutorul unui profesionist.

Verificarea nivelului de gaz refrigerant

Aparatele de aer condiționat pierd adesea gaz în timp. Prin urmare, verificarea nivelului de agent frigorific ar trebui făcută nu numai din cauza fricii de scurgere, ci și pentru întreținerea simplă a aparatului. Pentru a face această verificare, este important să aveți instrumentele tehnice adecvate care să faciliteze măsurarea și manevrarea corespunzătoare a echipamentului. Pentru a efectua aceste verificări și a calibra nivelul de gaz, puteți solicita ajutorul specialiștilor.

Protecția în momente de oprire

De multe ori, în special în cazul utilizării zilnice, aerul condiționat este utilizat pentru răcirea casei în timpuș verii, dar nu ca o pompă de căldură în timpul iernii, deoarece sunt preferate alte metode de încălzire. De aceea poate dura câteva luni înainte ca aerul condiționat să fie folosit din nou. În aceste cazuri, este recomandabil să efectuați o curățare generală a tuturor elementelor care alcătuiesc dispozitivele pentru a asigura buna funcționare a acestora în etapa următoare de utilizare. De asemenea, este recomandat să acoperiți unitatea exterioară pentru a evita deteriorarea sa de vremea nefavorabilă.

Există și alte sarcini, cum ar fi lubrifierea și verificarea motorului, verificarea difuzorilor, schimbarea liniilor reîncălzite, alimentării cu gaz, etc. Toate aceste procese vor depinde de uzura și tipul de sistem. Se recomandă ca întreținerea și reglarea aerului să fie efectuată de cel puțin două ori pe an.

De asemenea, vă recomandăm dacă încă nu aveți un aparat de aer condiționat încă, să contactați reprezentanții Vollmax pentru vă oferi toate detaliile despre cum puteți intra intra în posesia unui aparat de aer condiționat de calitate.

Vollmax reprezintă soluția ideală pentru serviciile complete de climatizare de excepție. Apelați la Vollmax pentru a vă bucura de soluții integrate de instalații de ventilație, aer condiționat și instalații de refrigerare, printre altele.