'Este un scrutin complicat, unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar, şi nu doar, acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm că cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale', a declarat Alexandru Tănase.

Preşedintele Curţii Constituţionale a afirmat că, în Republica Moldova, scrutinul parlamentar nu este un banal exerciţiu de formare a puterii de stat. 'În realitate, mâine (duminică – n.r.), ca şi de fiecare dată, moldovenii vor avea de făcut o alegere geopolitică. Aşa este construit sistemul în Moldova, că se votează pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietică, şi mâine se va da exact aceeaşi bătălie', a declarat Alexandru Tănase.

El a subliniat că cetăţenii moldoveni 'vor fi puşi în situaţia să opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie după anumite timpuri care au apus', timpuri care, speră Tănase, nu vor mai reveni niciodată.

În ceea ce priveşte rezultatul scrutinului parlamentar de duminică, Alexandru Tănase vrea ca formaţiunile politice care îşi doresc Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare. 'Vreau ca acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare. Este OK să ţinem minte trecutul, dar este o prostie să te întorci acolo de unde ai pornit. Este corect ca dacă te-ai angajat într-un proiect, bunăoară noi ne-am angajat să mergem spre Europa, să continuăm acea cale până vom atinge punctul final şi până vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene', a mai spus Tănase.

Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a primit sâmbătă titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii '1 Decembrie 1918' Alba Iulia.

SURSA: Agerpres