Locuitorii bogatelor monarhii din Golf se bucură de zeci de ani de un sistem social extrem de generos şi de taxe aproape zero. Există ţări în care nu există Fisc! Dar şi asta se va schimba. Zeci de milioane de oameni vor afla, curând, că există şi că trebuie să plătească taxe de existenţa cărora nici n-au ştiut până acum. Explicaţia: veniturile acestor ţări sunt dependente de petrol şi cum preţul barilului a scăzut dramatic, vistieriile lor au început să se cam golească. În plus, campaniile militare în care s-au implicat în regiune sunt costisitoare. În consecinţă, şase ţări din Golf au decis, pentru prima dată, să introducă taxa pe valoarea adăugată şi alte câteva taxe pentru a reface rezervele de bani.

Prăbuşirea preţului petrolului a trezit la realitate ţările bogate din Golful Persic. Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman, Qatar şi Bahrain sunt cele şase ţări din Golf care au decis să introducă, pentru prima dată, taxa pe valoarea adăugată. O vor face-o treptat, în următorii trei ani.

A fost o decizie comună anunţată la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare din Golf, iar introducerea TVA-ului va avea loc simultan în cele șase state pentru a împiedica concurenţa neloială şi contrabanda.

De la aplicarea TVA vor fi excluse serviciile medicale, cele sociale, educaţia şi aproape 100 de produse alimentare. Experţii spun că introducerea acestei taxe va contribui la creşterea cu 4-5 procente a Produsului Intern Brut în cele şase ţări din Golf.

Arabia Saudită, de exemplu, se confruntă cu deficit bugetar care a obligat-o să retragă mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiţii. Aşa au mai redus deficitul. Dar autorităţile de la Riyad continuă să finanţeze forţele rebele din Siria care luptă contra armatei lui Bashar al-Assad şi să meargă înainte cu campania militară contra rebelilor din Yemen.

După decenii de cheltuieli publice colosale, Emiratele Arabe Unite au renunţat să mai ofere subvenţii la carburanţi. Preţurile au urcat cu 24% doar în luna august. Vor urma creşteri de taxe, introducerea TVA şi impozitarea corporaţiilor. Toate, menite să diversifice veniturile unui statul hrănit până acum doar cu petrol.

Şi Oman și Bahrain renunță la subvenții. Iar pentru Emiratele Arabe Unite, schimbarea va însemna economii de 7 miliarde de dolari anul viitor; pentru populație, însă, scumpirile bruște ar putea schimba cu totul modul de a trăi din regiune. Anii de supraconsum s-ar putea încheia. Risipa și mașinile puternice ar putea deveni curând mai puțin atractive, mai scrie Digi 24.