Fitbit este o aplicație pe care o folosesc peste 30 de milioane de oameni la nivel mondial, iar cei care dețin soft-ul a măsurat modul cum criza noului coronavirus afectează activitatea oamenilor.

Deoarece comunitățile se adaptează distanțării sociale, nu este surprinzător faptul că aproape toate țările pe care le-au studiat cei de la Fitbit au înregistrat o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a numărului mediu de pași în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cea mai mare scădere se observă în țările din Europa, unde până la finalul săptămânii trecute s-a observat reduceri ale numărului de pași parcurși cu până la 38% în cazul Spaniei, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Legătură dintre criza coronavirus și reducerea activității este evidentă în condițiile în care cu numai 2 săptămâni înainte în Spania se înregistra o scădere a activității de numai 2%, aceea fiind o perioadă în care virusul nu lovise atât de puternic țara.

Ibericii sunt urmați de Italia în clasamentul european, cu o scădere de 25%, la egalitate cu Portugalia. România este pe locul patru în clasamentul european, cu o reducere de 24%, asta în condițiile în care la începutul lunii februarie, când încă nu izbucnise criza, utilizatorii aplicației din țara noastră aveau o creștere de 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Urmează în top Franța și Cehia, cu scăderi de 20%, Polonia (18%), Rusia (17%) și Norvegia (14%).

Situația pe alte continente 

În ceea ce privește Statele Unite, un alt mare centru al noului coronavirus, la finalul săptămânii trecute se înregistra o scădere de numai 12%, mai puțin decât în Canada (14%) și Mexic (13%).

În China reducerea este de numai 16%, clasamentul asiatic fiind condus de Filipine cu o reducere a activității de 27%. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, clasamentul este condus de Israel cu scăderi de 24% și Arabia Saudită (12%).

Pe continentul african există date doar din Africa de Sud cu o scădere de 7%, în timp ce în America de Sub cea mai importantă reducere activității se constantă în Argentina, 24%, urmată de Columbia (18%) și Brazilia (15%). În ceea ce privește zona Oceaniei, se constată reduceri nesemnificative, 4% în Australia și tot 4% în Noua Zeelandă.