Adâncirea crizei economice a determinat schimbarea radicală a preferinţelor bucureştenilor în materie de spaţii de locuire. Aceştia nu mai caută apartamente foarte mari, de sute de metri pătraţi, ci unităţi de maxim 60 mp, după modelul vest-european, potrivit unui studiu realizat de Impact Developer & Contractor pe 30.000 de bucureşteni înregistraţi în baza de date a companiei.

Procentul celor care doresc spaţii generoase  – de 90, 100, 120 mp, a scăzut de la peste 60% în urmă cu un an, la circa 4% în prezent.

„La ora actuală, circa 74% din cei aflaţi în căutarea unei locuinţe se orientează către suprafeţe cât mai mici, de 40-60 mp, punând un accent mai mare pe designul de interior şi pe folosirea la maxim a volumelor interioare“, se arată în studiu.

Peste 80% dintre aceştia îşi motivează orientarea către o locuinţă mai mică prin prisma avantajului financiar.
Această tendinţă se manifestă de mult timp în ţările vestice. Potrivit statisticilor europene, suprafaţa medie a unei locuinţe în Marea Britanie este de 76 mp – echivalentul a 4,8 camere, a celor din Italia de 81,5 mp (3,8 camere), în Suedia suprafaţa medie pe locuinţă este de 83 mp (repartizaţi în patru camere), iar în Austria suprafa medie este de 96 mp – echivalentul a 3,7 camere.

Pornind de la aceste date rezultă că dimensiunile optime pentru spaţiile de locuit de inspiraţie occidentală sunt 34 mp la o garsonieră, 56 mp la două camere, 67 mp la trei camere şi 78 mp la patru camere.

Oferte de târg

Impact participă în perioada 23-26 septembrie la Târgul Naţional Imobiliar (TNI), ce se desfăşoară la Palatul Parlamentului, cu oferte de garsoniere cu loc de parcare la 61.149 de euro, două camere cu loc de parcare inclus la 71.976 euro şi trei camere cu loc de parcare la 95.996 euro. 

Compania a lansat şi trei noi sisteme de vânzare. „Home Upgrade“ este dedicată celor care au deja o locuinţă veche şi au nevoie de o alta nouă, cu mai multe camere. Aceştia pot da locuinţa veche drept avans şi restul de bani să îi plătească sub formă de rate pe 8-10 ani la dezvoltator.

Sistemul „Avantaj 2010“  este pentru cei care dispun acum de un avans minim şi nu au acces la altă sursă de finanţare pentru acoperirea diferenţei mai devreme de şase luni. Aceştia se pot muta în 48 de ore la garsoniera, două sau trei camere, cu un avans de 8.500 – 15.500 euro, în funcţie de numărul de camere, şi beneficiază de şase luni de graţie ca să-şi aleagă modaliatea de achitare a diferenţei.

Al treilea sistem, denumit TEN, este pentru tinerii care nu pot accesa programul „Prima Casă“. Aceştia se pot muta în 48 de ore, după platas unui avans de 10%, iar diferenţa până la valoarea totală a locuinţei poate fi achitată în rate la dezvoltator.