Tranzacţia include toate cele 36 de proprietăţi logistice operaţionale, care au împreună o suprafaţă închiriabilă totală de circa 1 mil. mp, localizate cu precădere în Germania (24 de imobile), dar şi în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) şi Rusia (1). De asemenea, Blackstone va achiziţiona trei proiecte în dezvoltare, cu o suprafaţă de aproximativ 65.000 mp, aflate în prezent în construcție în Hamburg (Germania), București și Ploiești, care vor fi finalizate de către Immofinanz. Cumpărătorul va intra şi în posesia rezervei de terenuri a austriecilor. Blackstone va integra toate activele în cadrul Logicor, platforma sa logistică europeană.

Prețul de achiziție este determinat de valoarea proprietăților, de aproximativ 536 milioane de euro, mai puțin costurile de construcție de aproximativ 28 de milioane de euro pentru cele trei proiecte de dezvoltare, potrivit unui anunţ al vânzătorului. Această valoare reprezintă aproximativ valoarea contabilă totală la sfârşitul primului semestru. Prețul de achiziție final va fi determinat în baza declarațiilor financiare realizate la data închiderii.

Finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru primul trimestru din 2016, după acordul autorităţilor concurenţiale. La nivel local, Immofinanz a fost asistat de casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

 „După cum am anunțat în urmă cu aproape trei luni, vânzarea portofoliului logistic reprezintă un pas important pentru a continua simplificarea și optimizarea structurii portofoliului nostru și pentru a ne concentra pe capabilitățile noastre principale, din segmentele de retail și birouri”, a explicat Oliver Schumy, CEO al Immofinanz. „Lichiditățile ce vor rezulta din tranzacție vor fi investite în extinderea portofoliului nostru din Germania, care va crește cu aproximativ 200.000 metri pătrați în suprafață închiriabilă și cu până la 40 de milioane de euro venituri anuale din închirieri până la mijlocul lui 2018, cu proiectele de dezvoltare din sectorul de birouri aflate în prezent în construcție.”

Achiziţia portofoliului Immofinanz înseamnă şi intrarea oficială a Blackstone în România, piaţă pe care a vizat-o în ultimii ani mai mult pe zona de credite neperformante. Blackstone rămăsese, alături de Lone Star Funds, în cursa pentru achiziţia portofoliului de credite neperformante al BCR, în valoare de 2,7 mld. euro, însă banca a decis să anuleze procedurile de vânzare. Fondul de investiţii a mai avut o participaţie pe piaţa românească prin intermediul Valad, companie care deţine două parcuri logistice în România, dar a vândut-o la începutul anului australienilor de la Cromwell. Blackstone este cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, cu active în administrare în valoare totală de 311 mld. dolari.

CITIŢI ŞI Schimbări majore în topul celor mai mari proprietari de clădiri

Ce se vinde în România

Immofinanz deţine în România trei parcuri logistice funcţionale în Ploieşti, Timişoara şi Pantelimon, evaluate la 24,2 mil. euro, şi peste 110 hectare de teren dedicat construcţiilor industriale în mai multe oraşe din ţară. Aceste proiecte au o suprafaţă închiriabilă de 52.341 mp şi sunt ocupate în proporţie de 95,3%, conform ultimului raport financiar al companiei.

Recent, Immofinanz a anunţat că va dubla suprafaţa parcului logistic Log.Iq Ploieşti până în februarie 2016, după ce a semnat un contract de extindere cu proprietarul reţelei de magazine de proximitate Profi.

Immofinanz deţine la Ploieşti un teren de 38 hectare pe care a fost dezvoltată din 2008 o clădire logistică cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp, ocupată integral din 2013 de Profi Rom Food. Austriecii au prelungit acum contractul cu Profi pentru încă cinci ani, iar retailerul a optat pentru extinderea suprafeţei cu încă circa 12.000 mp. În urma acestui contract, dezvoltatorul a decis să extindă parcul logistic cu încă 15.000 mp, până la circa 30.000 mp.

Compania a început de curând lucrările de construcţie a două hale logistice în Mogoşoaia. Cele două clădiri vor avea o suprafaţă de 40.000 mp şi vor fi finalizate în primul trimestru din 2016, în urma unor investiţii de 32 mil. euro. Parcul din Mogoşoaia poate fi extins până la 140.000 mp, cu investiţii de 62 mil. euro. Immofinanz a semnat deja contracte de preînchiriere pentru 11.500 mp din cei 40.000 mp ai primei etape de dezvoltare.

În Timişoara, compania deţine un proiect logistic împărţit în două etape de dezvoltare. Pe un teren de 43.000 mp a fost construită în 2008 o hală cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp care ocupă 18.500 mp din lot, iar un alt teren de 70.000 mp este disponibil pentru dezvoltări viitoare. Posibilitatea de extindere la Timişoara este de 39.200 mp.

În Pantelimon, cu acces la Şoseaua de Centură, compania mai deţine proiectul Nord Est Logistic Park cu o suprafaţă închiriabilă de 17.500 mp, construit tot în 2008. Clădirea este localizată pe un teren de 11 hectare unde se mai pot construi încă 25.000 mp.

În plus, compania mai deţine circa 20 hectare de teren în nordul oraşului Braşov destinat unui proiect logistic cu o suprafaţă totală de 62.000 mp. Lotul este conectat la apă şi electricitate, iar gazul şi canalizarea sunt la limita proprietăţii. Austriecii mai au un teren de 17 hectare în Şura Mică Industrial Park de lângă Sibiu. Lotul este folosit acum ca teren agricol, însă permite dezvoltarea unui proiect logistic cu o suprafaţă de peste 94.000 mp.