O parte din bugetul 2021-2022 al statului, fondul de 2,1 miliarde de dolari este cel mai mare de acest gen din SUA, semnalând agenda progresistă a statului, relatează New York Times.

Aproximativ 290.000 de persoane pot beneficia de acest fond, potrivit Institutului de Politică Fiscală.

Cum funcționează: lucrătorii fără documente vor putea primi echivalentul a 300 dolari pe săptămână pentru ultimul an, adică până la 15.600 dolari. Trebuie însă verificat dacă aceștia au fost rezidenți New York, dacă nu au fost eligibili pentru ajutoarele federale de șomaj și dacă și-au pierdut veniturile din cauza pandemiei.

Cei care își pot dovedi cel puțin rezidența și identitatea cu documente sunt eligibili pentru o sumă mai mică, de până la 3.200 USD.

Prin comparație, anul trecut California a înființat un fond similar, dar l-a plafonat la 75 de milioane de dolari, oferind imigranților un ajutor de 500 de dolari, pe principiul primul venit, primul servit. Fondul din New York a fost o problemă de dezbateri controversate în rândul parlamentarilor.

Republicanii i-au acuzat pe democrați că au adoptat o „agendă radicală”, mai degrabă decât să-i ajute pe new-york-ezii cu dificultăți. Unii democrați au afirmat, în privat, că programul s-ar putea întoarce împotriva lor la viitoarele alegeri, potrivit Times.

Progresiștii au petrecut luni de zile făcând lobby pentru această cauză, iar mesajul lor a fost susținut de protestele din New York pentru a atrage atenția asupra situației lucrătorilor fără acte.