O unitate a forțelor speciale din Rusia și-a demonstrat săptămâna trecută abilitățile de luptă în fața elevilor unei școli elementare, stârnind revolta în rândul părinților.

Părinți panicați

Astfel, combatanți care păzesc deținuții din închisori, purtând căști de protecție și scuturi metalice, au arătat unor elevi din clasa a cincea cum să ciomăgească un inamic imaginar, într-o școală din orașul Zlatoust, din regiunea Chelyabinsk .

Cei mai mulți dintre părinții copiilor nu fuseseră informați despre demonstrația de forță ce urma să le fie prezentată elevilor și au năvălit pe porțile școlii, după ce au văzut știrea la o televiziune locală, precizează themoscowtimes.com.

Patriotism prin forță

În timpul demonstrației, comandantul unității le-a ordonat subordonaților săi să le arate copiilor, adunați de profesori la locul ”spectacolului”, cum să lovească din diferite poziții, în timp ce pe peretele școlii atârna un banner pe care scria ”Ne dăm viața pentru țara, respect pentru nimeni”.

Acțiuni similare, prin care forța militară este prezentată tinerilor ruși, au fost interpretate de către critici ca o încercare a autorităților de la Moscova de a-și fideliza o bază de viitori votanți loiali.

”Nu cred că demonstrații de forță fizică împotriva cetățenilor pot trezi patriotismul și dragostea de țară”, a scris un ales local, Olga Mukhometyarova, pe o rețea de socializare.

Controverse naționale

Iar primarul orașului l-a convocat pe directorul școlii pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc demonstrația de forță din fața elevilor.

Trebuie menționat că tot în luna decembrie elevii din oraș au fost învățați cum să manevreze arme de luptă, dar și tehnici de luptă corporală, de către tineri și tinere care purtau tricouri cu sigla Ministerului rus pentru Situații de Urgență.

Iar unități de poliție din republica rusă Tatarstan au recrutat recent elevi din clasa a noua pentru a juca rolul unor protestatari, într-o demonstrație a tacticilor de împrăștiere a mulțimilor, ceea ce a stârnit controverse la nivelul întregii țări.