Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni ”o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucranei de către Rusia” în urma inaugurării de către preşedintele rus Vladimir Putin a căii ferate care leagă Crimeea şi Rusia continantală, o nouă lovitură aplicată Kievului după anexarea peninsulei ucrainene în 2014.

”Legătura feroviară este un pas în plus către o integrare forţată a peninsulei anexate ilegal de Rusia şi către izolarea Crimeei de Ucraina, din care rămâne parte”, a denunţat înr-un comunicat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit news.ro.

În plus, podul limitează trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci către porturi ucrainene de la Marea Azov. Uniunea Europeană aşteaptă de la Rusia să asigure o trecere liberă şi neîngrădită prin Strâmtoarea Kerci, conform dreptului internaţional”, a adăugat el.

Cum arată proiectul

Calea ferată se află pe podul care asigură legătura între Peninsula Kerci, în Crimeea, şi Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Vladimir Putin a efectuat prima traversare – cu o lungime de 19 kilometri – în cabina unei locomotive, alături de conductor.

Partea rutieră a podului a fost inaugurată în mai 2019. Putin a efectuat atunci traversarea la volanul unui camion portocaliu, în fruntea unei coloane de zece vehicule. Construcţia căii feroviare a fost lansată în februarie 2016 şi a fost încredinţată miliardarului Arkadi Rotenberg, un partener de judo al lui Putin.Trenurile care urmează să asigure de-acum legături între Moscova şi Sankt Petersburg cu Simferopol, capitala Crimeei, urmează să transporte 14 milioane de pasageri în 2020.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, în urma unei referendum de ”alipire”,denunţat de Kiev şi Occident. Această anexare a fost urmată de un război între forţele ucrainene şi separatişti proruşi, în estul Ucrainei, aflat în curs, soldat cu peste 13.000 de morţi.