Premierul Ilie Bolojan a explicat într-un interviu, direcțiile clare ale Guvernului în privința eficientizării aparatului de stat. În centrul discursului s-au aflat companiile de stat care nu aduc valoare, conducerea ineficientă și cheltuielile nejustificate din bugetul public.

Printre soluțiile prezentate, premierul a vorbit despre implementarea unor măsuri ferme, inclusiv dosare penale și demiteri, dar și despre implicarea specialiștilor din mediul privat pentru analizarea structurii actuale a sistemului bugetar.

Ilie Bolojan: Toleranță zero pentru incompetență în instituțiile publice

Premierul Ilie Bolojan a transmis că se așteaptă la un ritm susținut de performanță în rândul celor care conduc instituții sau companii publice. El a subliniat că nu vor mai fi acceptate abaterile sau lipsa de eficiență.

Potrivit declarațiilor sale, evaluările vor fi clare, pe baza unor indicatori de performanță stabiliți dinainte. Cine nu atinge aceste obiective va fi înlocuit din funcție sau, după caz, anchetat penal.

„În fiecare zi cineva va fi deranjat serios. Ai niște indicatori de performanță – i‑ai realizat, felicitări, rămâi, poate ești avansat. Nu i‑ai realizat, poate să sune oricine pentru tine, trebuie să pleci din funcție.

Pedepse dure pentru cei care își bat joc de țara asta. Cine nu înțelege că nu mai merge cum a mers trebuie să zboare din funcție sau să aibă un dosar penal, a spus Bolojan pentru ProTv.

Companiile de stat ineficiente, în vizorul Guvernului

O altă problemă evidențiată de premier este activitatea unor companii de stat care, deși beneficiază de resurse consistente, funcționează ineficient.

Acestea, spune Bolojan, nu livrează rezultate, deși încasează venituri mari sau activează în domenii unde lipsa concurenței le-ar permite obținerea unor profituri considerabile.

„Am ajuns în situația să avem directori sau consilii de administrație care și‑au stabilit niște câștiguri aberante, care nu livrează nimic pentru acele câștiguri, care nu și‑au făcut mai eficiente companiile de stat care deci nu oferă servicii mai bune, care merg în pierderi în continuare sau care sunt în sectoare monopoliste unde și dacă pui un roboțel la conducerea companiei tot faci profituri, pentru că așa ți‑ai stabilit tarifele încât să‑ți acopere lipsa de performanță”, spune premierul.

Premierul a precizat că printre companiile vizate se numără și cele din subordinea Ministerului Economiei sau din sistemul feroviar.

ilie bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Totodată, a subliniat că în sectorul energetic ar trebui obținute venituri mai mari, în condițiile în care tarifele sunt ridicate, iar costurile interne sunt majorate artificial.

„Sunt foarte multe companii care sunt în subordinea ministerului Economiei. Ai o structură de companii care sunt nereformate în zona CFR.

Profiturile pe care le realizează companiile din energie ar putea fi mult mai mari decât cele pe care le realizează, pentru că au niște prețuri la care vând energia destul de mari, au costuri pe care și le‑au ridicat artificial prin lipsa de performanță și au o diferență în care realizează profituri fără probleme”, a mai declarat el.

Modelul polonez, aplicat pentru identificarea problemelor

Guvernul intenționează să aducă specialiști din sectorul privat pentru a analiza modul în care se cheltuiesc banii publici.

Aceștia vor face parte dintr-o structură independentă, aflată în afara aparatului guvernamental, și vor avea libertatea de a propune soluții concrete pentru reformarea sistemului.

„Voi avea un astfel de compartiment care va fi în afara guvernului, care poate fi format din manageri din sectorul privat, care știu cum se fac lucrurile, care să vină să facă propuneri, cu observațiile pe care le au în calitate de clienți ai sistemului public”, a mai spus Ilie Bolojan.

În plus, cetățenii vor putea transmite sugestii sau sesizări cu privire la funcționarea defectuoasă a instituțiilor publice.

Contractele păguboase, anchetate de Parchet

În interviu, premierul a evidențiat și cazul unei afaceri imobiliare care a prejudiciat bugetul de stat. Este vorba despre o clădire din centrul Capitalei, administrată de Regia de Protocol, dar închiriată unei firme private care, la rândul ei, a subînchiriat spațiul unei bănci de stat.

„Documentele legate de această afacere, unde statul român pierde 120.000 euro lunar, încasăm 60.000 și plătim 180.000 euro, vor ajunge în aceste zile la Parchet. Gândiți‑vă că doar astfel de măsuri au efecte asupra acestor oameni, pentru că altfel lipsa de bun‑simț din comportament lor este evidentă”, a concluzionat Bolojan.

Guvernul are în plan adoptarea unor măsuri de reformă până la sfârșitul lunii în curs. Acestea ar urma să vizeze, în principal, reducerea cheltuielilor ineficiente și eliminarea abuzurilor din sistemul bugetar.