Vineri, la Palatul Victoria, șeful Guvernului a avut consultări cu patronatele și sindicatele. Întâlnirile au avut loc în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Iar discuțiile au vizat măsurile propuse de Executiv pentru reducerea deficitului bugetar și întărirea încrederii în economia națională.

Potrivit reprezentanților Guvernului, partenerii sociali au examinat variantele incluse în proiectul de lege ce are legătură cu noile măsuri fiscal-bugetare. De asemenea, au fost vizate și efectele economice și sociale pe care le-ar putea genera implementarea acestora.

Bolojan, consultări cu patronatele și sindicatele

În timpul consultărilor, reprezentanții patronatelor „au subliniat importanța stabilității și predictibilității fiscale, a consolidării măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și de creștere a eficienței cheltuirii banilor publici, a debirocratizării și a promovării turismului românesc”, a transmis Guvernul de la București.

„Promovăm, în prima etapă și în perioada imediat următoare, o serie de măsuri structurale pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor. Este extrem de important să câștigăm credibilitatea în relația cu Comisia Europeană, cu investitorii și cu finanțatorii noștri. Acest prim pachet de măsuri va fi discutat în ședința ECOFIN din 8 iulie. Este esențial să stabilizăm într-un timp cât mai scurt relația cu piețele, iar până la sfârșitul lunii iulie să venim cu al doilea pachet de soluții, care va însemna îndeplinirea jaloanelor din PNRR și ne va permite accesarea fondurilor europene aferente cererii de plată numărul 4”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan.

Reprezentanții sindicatelor au adus în discuție propriile evaluări despre consecințele posibile ale reducerii cheltuielilor bugetare. Ei au pus un accent deosebit asupra efectelor din domeniul educației.

Obiectivul

Executivul și partenerii sociali, sindicate și patronate, vor continua dialogul instituțional, în actualul context economic, care reclamă aplicarea unor măsuri structurale menite acum să limiteze cheltuielile statului și să crească veniturile bugetare. Obiectivul este creșterea credibilității economice a României și asigurarea unui climat de stabilitate financiară.

„Vreau să avem o colaborare bazată pe respect pentru a lua decizii bune pentru România”, a afirmat prim-ministrul.

Guvernul le-a propus sindicatelor și patronatelor să desemneze membri în grupurile de lucru. Acestea vor contribui la formularea următoarelor două seturi de măsuri necesare reducerii deficitului bugetar, au precizat oficialii Executivului, conform stiripesurse.ro.

Pe mai departe, premierul Ilie Bolojan a subliniat din nou, în cadrul consultărilor de vineri cu patronatele și sindicatele, că „este extrem de important să câștigăm credibilitatea în relația cu Comisia Europeană, cu investitorii și cu finanțatorii noștri”. Șeful Guvernului a subliniat că „acest prim pachet de măsuri va fi discutat în ședința ECOFIN din 8 iulie”.

Bani cheltuiți eficient

Guvernul a reiterat invitația către partenerii sociali de a-și desemna reprezentanți în grupurile de lucru dedicate elaborării celor două pachete suplimentare de măsuri fiscale. În cadrul consultărilor, potrivit comunicatului oficial, „reprezentanții patronatelor au subliniat importanța stabilității și predictibilității fiscale, a consolidării măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și de creștere a eficienței cheltuirii banilor publici, a debirocratizării și a promovării turismului românesc”.

La rândul lor, sindicaliștii au prezentat puncte de vedere proprii cu privire la impactul aplicării măsurilor de ajustare bugetară, în special în ceea ce privește sectorul educațional. Guvernul și partenerii sociali vor continua acest proces de dialog pentru a găsi soluții viabile în vederea atingerii obiectivelor bugetare și pentru a asigura echilibrul economic al țării.

„Vreau să avem o colaborare bazată pe respect pentru a lua decizii bune pentru România”, a reiterat premierul.