Bolojan spune că obiectivul este acela ca până cel târziu marți, 8 iulie, data la care are loc reuniunea ECOFIN, să se ajungă în etapa finală a procedurii parlamentare de angajare a răspunderii, după integrarea amendamentelor.

„Ne propunem ca după şedinţa de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor şi analizarea acestora în şedinţa de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, a spus premierul, la începutul şedinţei.

Bolojan, întâlniri importante la Guvern

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social s-a reunit vineri, 4 iulie, la Palatul Victoria. Această întâlnire a avut loc cu puțin timp înainte de ședința executivului programată pentru ora 15.00. De menționat că în cadrul ședinței de Executiv este de data aceasta evaluat pachetul inițial de măsuri destinate ajustării deficitului bugetar.

Blocul Național Sindical este una dintre marile confederații sindicale. Cu această ocazie, reprezentanții au transmis o serie de observații referitoare la proiectul legislativ legat de politicile fiscale. De asemenea, se critică și faptul că nu se intervine asupra surselor de ineficiență, ci dimpotrivă. Se punctează că se accentuează povara fiscală asupra contribuabililor onești.

La masă cu patronatele

Premierul țării Ilie Bolojan a purtat vineri, 4 iulie, la Palatul Victoria, discuții cu liderii organizațiilor patronale și sindicale. Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Iar tema de discuție este reprezentată de politicile menite să reducă deficitul bugetar și să sporească încrederea în economia României.

Șeful Guvernului a subliniat la început de ședință că este esențial ca țara noastră să recâștige încrederea Comisiei Europene, a investitorilor și a instituțiilor financiare internaționale. Pe mai departe, el a adăugat că acest prim pachet va face obiectul discuțiilor din cadrul reuniunii ECOFIN din ziua de marți, 8 iulie.

Totodată, Executivul de la București a propus partenerilor sociali să desemneze reprezentanți în grupurile de lucru care vor elabora următoarele două seturi de măsuri. Acestea urmează a fi promovate cu scopul consolidării echilibrului bugetar.

Măsuri dure

Potrivit documentelor de transparență decizională și declarațiilor oficiale, se discută măsuri importante precum reconfigurarea TVA sau majorarea accizelor.  În privința TVA, se discută despre creștere a cotei standard de la 19% la 21%. De asemenea, introducerea cotei reduse de 11% pentru alimente, medicamente, apă, energie termică, lemn de foc și HoReCa. Astfel, se discută eliminarea pragurilor de 5% și 9%.

Despre majorarea accizelor, Executivul are în vedere accize suplimentare de +10% pentru combustibili (motorină și benzină), tutun, băuturi alcoolice.