Ilia Kiva a fost găsit mort cu o rană la cap

Trupul fără viaţă al lui Ilia Kiva, 46 de ani, a fost găsit în districtul Odinţovo, în apropiere de Moscova. Kiva a fost deputat ucrainean. El a fost găsit cu o rană la cap, au indicat agenţiile ruse, citând autorităţile locale.

„Lichidarea principalului trădător, colaborator şi propagandist Ilia Kiva a fost o operaţiune specială a SBU”, Serviciul de Securitate al Ucrainei, a indicat pentru AFP o sursă la curent cu operaţiunile.

Ilia Kiva a fost ucis cu ajutorul unor arme ușoare, conform declarațiilor unei surse. O altă sursă, sub protecția anonimatului, a afirmat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) este responsabil de asasinarea fostului deputat ucrainean.

Cu puțin timp înainte de aceasta, Comitetul de Anchete rus anunțase că un responsabil de ocupație instalat de Moscova a fost ucis printr-un „dispozitiv neidentificat” plasat într-un automobil la Lugansk.

Oleg Popov, fost deputat local, a decedat în urma detonării unui astfel de dispozitiv într-un automobil, conform informațiilor furnizate de anchetă. Circumstanțele morții lui Popov sunt în curs de stabilire. Iar comitetul a difuzat imagini care prezintă un vehicul distrus și carbonizat, înconjurat de anchetatori la locul incidentului. Se menționează că Oleg Popov fusese ales de două ori în „parlamentul” separatist din Lugansk.

Au mai fost atacuri în zonele anexate de Rusia

Conform unei surse media locale, Lug-info, Oleg Popov, 51 de ani, era un antreprenor care s-a alăturat separatiștilor proruși. A făcut asta imediat după declanșarea conflictului cu Kievul în 2014. El a condus un comitet responsabil cu problemele de securitate și apărare.

Atacuri, uneori mortale, au avut loc cu regularitate în cele patru teritorii anexate de Rusia (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojia). Iar ținte ale acestora au fost responsabili ai administrației de ocupație ruse.

La începutul lunii noiembrie, Ucraina a revendicat asasinarea cu mașină capcană, tot în regiunea Lugansk, a lui Mihail Filiponenko, deputat și fost înalt responsabil militar local.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a acuzat Kievul că a fost în spatele tentativei de asasinare, în Crimeea anexată, a unui alt fost deputat ucrainean, Oleg Țariov. Acesta trecuse de partea Rusiei, Oleg Țariov, la sfârșitul lui octombrie.

Moscova a acuzat, de asemenea, Kievul că ar fi la originea mai multor asasinate sau tentative de asasinat pe teritoriul rus. Asta, după debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.