Ikea a precizat pentru France Presse că a luat această decizie după distrugerea de către autorităţile vamale chineze a 1.800 de prăjituri denumite ‘chokladkrokant’ (o tartă cu migdale, ciocolată, cremă de unt şi caramel), interceptate în noiembrie în portul Shanghai.

Potrivit cotidianului anglofon Shanghai Daily, testele au stabilit faptul că aceste tarte conţin ‘un nivel excesiv de bacterii coliforme’.

Aceste bacterii, în mod normal puţin periculoase pentru consumatori, sunt în general ‘un indiciu al contaminării cu fecale, chiar dacă nu este întotdeauna cazul’, a explicat pentru AFP un microbiolog din cadrul autorităţii suedeze de securitate alimentară, Mats Lindblad.
Tartele retrase au fost produse de un furnizor suedez, Almondy.

O purtătoare de cuvânt a Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat că nivelul de concentrare cu aceste bacterii nu reprezintă o pericol grav pentru sănătatea publică.

‘Există indicii conform cărora nivelurile de bacterii descoperite sunt scăzute, însă trebuie să cunoaştem, evident, cifra exactă şi să ştim ce s-a întâmplat’, a declarat ea.

La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare chifteluţele comercializate în 25 de ţări, după descoperirea de carne de cal care nu era menţionată pe etichetă.

Produsele alimentare au reprezentat în timpul exerciţiului financiar 2011-2012 (încheiat la sfârşitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vânzări de 1,3 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres