Obiectivul inițiativei europene WIFI4EU este de a oferi în peste 6.000 de comunități din întreaga UE conexiune gratuită de mare viteză Wi-Fi până în 2020. Accesul la această inițiativă este rezervat entităților publice cu spații deschise publicului, cum ar fi bibliotecile, spitalele, parcurile, gările, terminalele de autobuz etc. Acestea vor primi finanțe de la UE pentru a stabili puncte gratuite de conexiune Wi-Fi.

 Inițiativa oferă 120 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați comunităților locale din întreaga Europă care îi solicită, pe baza principiului „primul venit, primul servit”.
 
Parlamentul European a insistat asupra faptului că, în cazul în care punctele de acces potențiale fără fir doresc să obțină finanțare din partea UE, acestea trebuie să se asigure că nu vor impune nicio reclamă sau utilizarea comercială a datelor cu caracter personal.
 
Cum va funcționa?

„Procedura este foarte simplă. Vom oferi vouchere persoanelor care candidează în acest proiect, iar cu acest voucher pot instala conexiunea”, a explicat domnul Zorrinho.

Schema WIFI4EU va furniza fonduri sub formă de vouchere pentru echipamente și instalații. Entitățile publice care participă la sistem vor trebui să plătească pentru conectivitate și întreținere și se angajează să ofere serviciul timp de cel puțin trei ani. După înregistrare, utilizatorii vor putea să se conecteze la toate aceste hotspot-uri.
 
O platformă europeană online va fi creată pentru a permite organismelor publice să aplice online. În cazul în care Parlamentul aprobă propunerea, cererile vor fi deschise până la începutul anului 2018.

Pentru a afla mai multe despre ce face Parlamentul pentru a crea o societate europeană conectată și pentru a emilina diviziunea digitală, consultați dosarul nostru despre piața unică digitală.

SURSA: europarl.europa.eu