Traderii spun că doar intervenţia BNR a făcut ca azi să nu avem un nou maxim istoric, întrucât piaţa deja se situează peste 4,375 lei.
La referinţa BNR, cursul euro a urcat azi cu 0,15% (0,64 bani), până la 4,3672 lei, după ce ieri depăşise după mai mult timp nivelul de 4,36 lei.
Maximul istoric datează din 30 iunie 2010, când BNR a anunţat un curs de 4,3688 lei.
Cum explică traderii mişcarea leului de pe piaţa valutară
„Lipsă totală de interes pentru leu. Dacă la sfârşitul anului trecut volumele din piaţa leului erau de 5-7 ori mai mici decât cele din piaţa zlotului, acum au ajuns să fie de 15-20 de ori mai mici. Nimeni nu ar mai lua leul din cauza dobânzilor foarte mici pe care le oferă. De exemplu Robor a ajuns în premieră sub Libor. În plus, mai avem şi an electoral, este şi o perioadă în care se repatriază profituri, iar importurile mai mari nu sunt compensate de influxuri de capital. Piaţa e aproape moartă” a explicat un trader pentru Capital.
Interesant este că şi de această dată leul se mişca în contrast cu regiunea. Astfel, monedele precum zlotul sau forintul câştigau teren consistent în faţa euro , 0,4%, respectiv 0,7%.
BNR a ajustat din pix cursul, pentru a-l ţine sub maximul istoric
„Nici când regiunea se deprecia, leul nu mergea odată cu ea. Acum când de ceva vreme regiunea se apreciază, leul nu merge cu ea”, spune acesta.
„În piaţa s-a simţit uşor intervenţia BNR. Dacă piaţa era peste 4,37/euro, BNR a reuşit ca din pixul magic să anunţe un fixing sub maximul istoric. Dă bine la popor. Acum (la ora 14.00 n.r), piaţa este la 4,3755-4,3770”, a conchis traderul.
Şi analiştii ING remarcă decorelarea leului faţă de regiune. Ei spun că este interesant să vedem corelarea leului cu regiunea, cum la finalul anului trecut leul a rămas rezistent la presiunile de depreciere asupra regiunii, iar acum a ratat momentul aprecierii odată cu regiunea. În plus, analizând datele din rezervele valutare, economiştii ING sunt de părere că fluxurile speculative au cam ocolit leul, care este dirijat în principal de cererea domestică.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,3478 lei, în urcare cu 0,31% (1,03 bani).