Igor Dodon, reprezentant al Partidului Socialiştilor (PSRM) la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 2016, s-a născut la 18 februarie 1975, în satul Sadova, raionul Călăraşi.

A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agricole de Stat, Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Drept în Economie la Institutul Internaţional de Management din Republica Moldova. Are experienţă didactică universitară, fiind lector asistent şi lector superior la Academia de Studii Economice, Universitatea Liberă Internaţională (ULIM) şi Institutul Internaţional de Management (IMI) din Republica Moldova, potrivit site-ului Parlamentului Republicii Moldova.

A ocupat poziţia de specialist superior la Departamentul Clearing, specialist superior la Departamentul Listing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri şi director al Departamentului Marketing, Listing si Cotare, în cadrul Bursei de Valori a Moldovei (iul. 1997 – nov. 2001).

A mai fost membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a Moldovei (febr. 2003 – mai 2005), membru şi preşedinte al Comitetului de bursă din cadrul Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei (sept. 2002 – mai 2005), membru şi preşedinte al Consiliului de directori al Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei (nov. 2001 – mai 2005), membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori (mart. 2004 – mai 2005).

Din mai 2005 până în septembrie 2006 a ocupat funcţia de viceministru în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului din Republica Moldova. În aceeaşi perioadă a fost şi preşedinte al consiliului de administrare 'Moldtelecom' SA şi preşedinte al consiliului de administrare al Centrului Internaţional de Investiţii 'MoldExpo' SA.

În perioada septembrie 2006 – martie 2008 a fost ministru al Economiei şi Comerţului, iar în intervalul 2006-2009 a ocupat poziţia de guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova. 

A fost, de asemenea, prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi comerţului (mart. 2008 – sept. 2009). Din aprilie 2009 este şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este membru al Partidului Socialiştilor din anul 2011.

Este autor al numeroase articole ştiinţifice şi redactor al Buletinului Informativ 'Bursa de Valori a Moldovei' şi Buletinului bursier al Bursei Universale de Mărfuri 'Bursa – cotări bursiere'.

Cunoaşte limbile engleză, franceză şi rusă. Este căsătorit şi are doi copii.