Creşterea cu 50% a ritmului ieşirilor de numerar, faţă de cele două miliarde de euro din săptămâna anterioară, arată că băncile elene ar putea rămâne fără garanţii pentru noi credite în următoarele opt săptămâni, faţă de 14 săptămâni, cât se estima anterior, avertizează JP Morgan.

Raportul se bazează pe datele ce indică o finanţare maximă de 180 de miliarde de euro disponibilă prin linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), aprobată de BCE, din care creditorii eleni au accesat deja până la 85 de miliarde de euro şi mai au la dispoziţie 23 de miliarde de euro.

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat miercuri şi joi la peste un miliard de euro, au declarat, vineri, pentru Reuters, surse bancare ce au dorit să-şi menţină anonimatul. Vineri s-au înregistrat ieşiri de aproximativ un miliard de euro, susţin sursele.

Anul acesta, totalul ieşirilor din depozite se ridică la aproximativ 25 miliarde de euro, conform estimărilor JP Morgan.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.AGERPRES