Piaţa dulciurilor tinde să fie dominată de ciocolată, consumul cel mai mare iregistrindu-se la toate produsele de acest gen care conţin lapte.
Majoritatea importatorilor şi distribuitorilor nu au isă o viaţă prea dulce. Ei consideră că piaţa ciocolatei din Rominia este departe de a respecta legea concurenţei naturale, i care ponderea să o aibă costurile reale şi raportul calitate/preţ. Dorind să protejeze producătorii interni, autorităţile au impus taxe vamale care, prin nivelul lor (45%), creează un mediu economic profund preferenţial. in acest fel, „s-a reuşit”, de fapt, frinarea creşterii pieţei. in condiţiile unor taxe rezonabile, consideră importatorii, producătorii locali nu ar fi fost afectaţi aproape deloc, dat fiind faptul că preţul, i directă corelaţie cu calitatea, ar fi situat ciocolata din import i alt segment de piaţă.
Conform ACNielsen Rominia, anul trecut, mărimea pieţei produselor din ciocolată (tablete, praline, batoane, napolitane cu glazură de ciocolată, drajeuri, ciocolăţele, figurine şi produse sezoniere) a fost de aproape 14.000 tone, ceea ce iseamnă vinzări i valoare de 1.400 miliarde lei. Precizăm că este vorba de reţeaua de magazine care practică vinzarea cu amănuntul, pentru acasă – unităţile angro, cash and carry – tarabele şi pieţele agroalimentare nefiind monitorizate.
Crăciunul este mai „dulce” decit Paştele
Produsele sezoniere deţin o pondere redusă din totalul pieţei ciocolatei. De Paşti, de exemplu, vinzările se situează la niveluri modeste, aproximativ egale cu cele iregistrate i celelalte luni ale anului, i timp ce de Crăciun ajung pină la 5% din totalul pieţei, conform ACNielsen Romania. Astfel, anul trecut, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, s-au vindut de aproape zece ori mai multe figurine şi produse de sezon decit i perioada aprilie/mai 2000, ceea ce demonstrează că iepuraşii din ciocolată au mai puţini fani decit „Moş Crăciunii” i miniatură. Desigur, diferenţa se explică, i primul rind, prin vinzările masive de bomboane de pom. Trebuie menţionat isă că, i luna decembrie, vinzările de dulciuri de orice fel aproape se dublează faţă de oricare din lunile precedente.
Kraft Foods Rominia este lider pe segmentul produselor zaharoase (cu 61,7% cotă de piaţă i 2000), dar şi pe cel al produselor din ciocolată (44,4%), conform ACNielsen. De curind, compania din Braşov a lansat o ofertă specială Suchardine, cu un ambalaj special, dedicat Sărbătorilor de Paşti. Tot cu acest prilej, a scos pe piaţă două noi varietăţi de bomboane fine de ciocolată şi cinci varietăţi de tablete de ciocolată Poiana Cr