În raportul său lunar, IEA prognozează că, în acest an, comparativ cu anul trecut, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,4 milioane barili pe zi (bpd), pentru a ajunge la o medie de 94 milioane bpd, cu 300.000 de barili pe zi mai mult decât estima luna trecută. IEA precizează însă că cererea mondială, care a crescut cu aproximativ 1,6 milioane bpd în prima jumătate a anului, ar urma să crească cu doar 1,2 milioane bpd în a doua jumătate.

'Recentele evoluţii solide de pe piaţa petrolului se datorează, în parte, şi cererii neaşteptat de puternice pentru petrol la nivel global', susţine IEA, care consiliază statele industrializate în materie de politică energetică.

Preţul ţiţeiului şi-a revenit în acest an, după ce s-a înjumătăţit anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari per baril în ianuarie la 65,75 de dolari pe baril marţi.

Însă IEA avertizează că, dacă în prezent preţul petrolului este susţinut de dezechilibrele temporare existente în sectorul de rafinare, situaţia de ofertă supra-abundentă persistă. Aceasta în condiţiile în care oferta de petrol venită din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a atins în luna mai nivelul de 31,33 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna august 2012, în condiţiile în care principalii membri ai cartelului (Arabia saudită, Irak şi Emiratele Arabe Unite) au produs fiecare o cantitate record de petrol luna trecută.

De asemenea, IEA şi-a îmbunătăţit şi prognozele privind producţia de petrol a statelor care nu sunt membre OPEC, producţie care în 2015 ar urma să crească cu aproape un milion de barili pe zi, până la o medie de 58 milioane bpd.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

SURSA: Agerpres