Procedura de listare a companiei începe din această săptămână, cu subscrierea acţiunilor. Jucătorii din piaţă speră că noile acţiuni vor fi gura de oxigen de care are nevoie bursa pentru a ieşi din declin.

De luni, investitorii pot subscrie primele acţiuni la Transgaz. Jucătorii speră că noul emitent va revigora bursa, scoţând-o din perioada de declin accentuat din ultimele două săptămâni.

La un preţ de 57 de euro pe titlu, acţiunile au un PER (Price/Earnings Ratio, raportul între preţul unei acţiuni şi profitul pe acţiune) de aproximativ 12, sub media de pe bursă. PER arată că investiţia în achiziţia unei acţiuni poate fi recuperată din profituri (presupunând că acestea se menţin la nivelul actual) în 12 ani. Nivelul sub medie al PER este un argument în favoarea vocilor care spun că oferta va fi suprasubscrisă, în ciuda raportului de aproape 20 între valoarea nominală (10 lei) şi cea din ofertă (191,92 lei).

Subscrierile se pot face la sucursalele băncii Raiffeisen şi sediile companiilor de brokeraj Raiffeisen Capital and Investment şi Intercapital. Vor fi oferite la vânzare 1.177.384 de titluri (10% din capitalul companiei), la un preţ de 191,92 lei, în două tranşe: prima, de 706.430 de acţiuni, reprezentând 60% din totalul titlurilor, va fi destinată marilor investitori, ale căror subscrieri trebuie să fie de minimum 500.000 de lei, în timp ce restul de 40% din acţiuni pot fi achiziţionate şi de micii investitori, dispuşi să preia cel puţin 11 titluri.

Pentru prima dată, acţiunile Transgaz vor avea ataşate şi drepturi de alocare. Adică nu trebuie aşteptat până în februarie sau martie, când se vor lista acţiunile, drepturile de alocare putând fi tranzacţionate pe BVB probabil chiar din decembrie.

„Momentul începerii tranzacţiilor cu drepturile de alocare Trangaz ar putea fi 19 decembrie, dar încă nu se ştie programul de lucru al bursei, respectiv data la care aceasta va intra în vacanţa de sărbători“, a declarat, săptămâna trecută, Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment.

Oferta Transgaz este prima listare importantă din ultimul an şi jumătate. În iunie 2006, a avut loc oferta iniţială pentru acţiunile Transelectrica, oferite la un preţ de 16,8 lei, faţă de o valoare nominală de 10 lei. Dacă în cazul Transgaz, raportul PER este de 11, la listarea Transelectrica, valoarea acestui indicator a fost de 9,7, iar cererea de acţiuni a fost de 3,6 ori mai mare decât oferta. Valoarea cotaţiilor Transelectrica era, săptămâna trecută, de circa 30 de lei, aproape dublă faţă de cea din momentul listării.

„Tranzacţii cu drepturi de alocare pot începe pe 19 decembrie“
Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital& Investment