Biroul de protecţie a frontierelor şi vămilor din SUA (CBP) a informat IATA că deţinătorilor de paşapoarte din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen, inclusiv personalul navigant li se va interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite, a anunţat IATA într-un email trimis tuturor celor 265 de companii aeriene din întreaga lume pe care le reprezintă.

În documentul văzut de Reuters se subliniază confuzia companiilor aeriene privind interdicţia anunţată de preşedintele Donald Trump, precum şi dificultăţile cu care se vor confrunta unii operatori din cauza programului personalului navigant. De asemenea, companiile vor înregistra şi pierderi din cauza interdicţiei, conform datelor oficiale, aproximativ 35.000 de iranieni au vizitat SUA în 2015.

Decretul semnat sâmbătă de preşedintele Donald Trump interzice timp de 90 de zile călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu.

IATA a fost informată că decretul nu se aplică persoanelor din cele şapte state care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, aşa-numita "carte verde". Dar un purtător de cuvânt al departamentului pentru Securitate Internă le-a declarat jurnaliştilor că cei care deţin "cartea verde" şi provin din cele şapte ţări trebuie să verifice la consulatele americane dacă pot reveni pe teritoriul Statelor Unite.

Companiile aeriene din Golf – Emirates, Etihad Airways şi Qatar Airways – au anunţat că pasagerii trebuie să deţină o "carte verde" sau viză diplomatică pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite.

IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 265 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial. AGERPRES