Modelul NGP încorporează un ecran OLED tactil, de 5 inch (12,7 cm), un procesor ARM Cortex-A9 (4 nuclee), două camere foto, sistem de mişcare pe şase axe, GPS, Wi-Fi şi Bluetooth.

Fiecare joc destinat NGP va fi disponibil într-un spaţiu numit “LiveArea”, unde utilizatorii îşi pot împărtăşi distracţia şi entuziasmul cu alţi jucători. Utilizatorii vor avea acces la cele mai noi informaţii despre jocuri, puse la dispoziţie de către SCE şi dezvoltatori de terţă parte, prin PlayStationNetwork.

SCE va oferi şi servicii localizare pe NGP, ca parte a caracteristicilor de bază ale utilizatorilor PlayStation Network. Noua aplicaţie, numită “Near,” creată special pentru acest serviciu, dar şi reţeaua vor fi preinstalate pe sistem, pentru a permite utilizatorilor să afle care dintre prietenii din proximitate se joacă şi ce s-au jucat recent. Utilizatorii îşi pot întâlni prietenii şi noi jucători, virtual, indiferent de titlurile jucate, doar prin împărtăşirea informaţiilor despre joc, în timp şi spaţiu.

NGP adoptă un nou mediu de stocare, un card de mici dimensiuni, bazat pe memorie flash, special dedicat titlurilor NGP. Beneficiind de avantajele memoriei flash, acest card inovator va putea stoca direct jocuri complete, plus conţinut suplimentar, precum şi datele de salvări ale jocurilor. Adoptând cardul pe bază de memorie flash, SCE va putea oferi carduri pentru joc cu capacităţi mai ample în viitor, permiţând dezvoltatorilor să stocheze mai multe date, pentru o experienţă de joc mai bogată şi mai completă.

Sony a  mai anunţat astăzi “PlayStation Suite”, oferind astfel experienţa PlayStation pe dispozitivele mobile cu sistem de operare Android. Prin această iniţiativă, utilizatorii se vor putea bucura de conţinutul PlayStation pe un sistem de operare de tip “open-source”, pentru prima dată în istoria PlayStation.

Prin oferirea de conţinut “marca PlayStation” către această piaţă, SCE permite unui număr mai mare de utilizatori să se bucure de experienţa PlayStation, în acelaşi timp oferind dezvoltatorilor de jocuri posibilitatea de a-şi creşte oportunităţile de afaceri către aceste dizpozitive.