Vremea rea ia România pe nepregătite! Prognoza meteo ANM. Gerul și ninsorile lovesc țara

Meteorologii anunță că ziua de duminică, 23 ianuarie, va fi la fel de friguroasă ca cea precedentă. Cerul va avea înnorări persistente în zona de est și la munte, în timp ce acestea vor fi temporare în restul teritoriului.

În zona montată și în regiunile estice vor fi condiții de ninsoare, în timp ce în restul zonelor, ninsorile vor fi doar pe arii mai restrânse, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În ceea ce privește vântul, acestea va fi mai intens la munte, în special pe crestele Carpaților Orientali și Meridionali – peste 80…100 km/h. În Moldova, estul Munteniei și pe arii restrânse în Dobrogea vântul va bate cu 40…60 km/h. Locuitorii din restul teritoriului vor avea parte de vânt slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 și 3 grade, în timp ce temperaturile minime vor fi între -15 și -4 grade.

Bucureștenii vor avea și ei parte de o vreme rece, având în vedere că temperatura maximă va fi de 0…1 grad, în timp ce cea minimă va fi de -7…-5 grade. Cerul va avea înnorări și pot exista condiții trecătoare de ninsoare. De asemenea, vântul va sufla cu 35…40 km/h.

Prognoza meteo luni, 24 ianuarie

ANM nu vine cu vești bune nici pentru prima zi a săptămânii următoare – meteorologii arată că vremea va fi în continuare friguroasă, chiar geroasă în timpul dimineții în regiunile intracarpatice și în dealurile sudice. În timpul nopții, temperaturile vor fi la fel de joase pe arii extinse în jumătatea nordică a țării.

Administrația mai spune că temperaturile maxime se vor încadra între -8 și 2 grade, iar cele minime între -18 și -6 grade. De asemenea, cerul va fi variabil și vor exista înnorări în regiunile estice și sud-estice, unde va și ninge slab.

Vântul va sufla slab și moderat, însă va avea intensificări în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, în zona Carpaților Meridionali și, în special, la altitudini mari.

În Capitală, temperatura maximă va fi în jurul valorii de 0 grade, iar cea minimă între -7…-5 grade. Cerul va fi înnorat și nu este exclus să ningă trecător. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări ziua.

Alertă pentru turişti! Risc extrem de ridicat de avalanşă la munte

Salvamoniştii atrag atenţia că este risc de avalanşă foarte ridicat în Munţii Făgăraş

Ninsorile abundente căzute în munții Făgăraș au dus la depunerea unui strat consistent de zăpadă proaspătă, tip pulver, care poate aluneca foarte ușor peste cel vechi. De asemenea, din cauza viscolului s-au format numeroase plăci de vânt, și ele instabile.

Salvamont Sibiu recomandă turiștilor, inclusiv celor care urcă cu telecabina în zona turistică Bâlea Lac, să nu se aventureze pe versanți.

Riscul de avalanşă la peste 1.800 de metri este foarte mare, de grad 4 din 5. Declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii sau poate chiar mari este posibilă și pentru o slabă supraîncărcare. La sub 1.800 de metri altitudine riscul este moderat, 2 din 5.

În Munții Bucegi și Parâng, riscul este de gradul 3 la peste 1.800 de metri.

S-a emis şi un Cod Galben de viscol şi ninsori însemnate cantitativ

Interval de valabilitate: 22 ianuarie, ora 17:00 – 24 ianuarie, ora 10:00. Fenomene vizate: viscol, ninsori însemnate cantitativ. Zone afectate: Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea redusă. Ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, transmit specialiştii ANM.

Interval de valabilitate: 23 ianuarie, ora 10:00 – 24 ianuarie, ora 10:00. Fenomene vizate: ninsori temporar viscolite. Zone afectate: jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali

În intervalul menționat, în jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali, temporar va ninge viscolit, iar la rafală vor fi viteze în general de 50…70 km/h. Ninsori slabe și vânt în general moderat (40…50 km/h) vor fi și în estul Moldovei și al Munteniei și pe arii restrânse în Dobrogea.