Demiteri pe bandă rulantă în Guvern. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode. Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri a fost adoptată o hotărâre prin care au fost eliberaţi din funcţii doi prefecţi şi 10 subprefecţi. Totodată, au fost numiţi cinci prefecţi şi 15 subprefecţi.

În același timp, Lucian Bode a mai precizat că a mai rămas un număr de 16 prefecţi care trebuie numiţi în şedinţele viitoare ale Executivului, 13 de la PSD, doi de la PNL şi unul de la UDMR.

„Am avut o hotărâre de Guvern pe care am adoptat-o în care au fost pe de o parte eliberaţi doi prefecţi şi 10 subprefecţi din funcţie şi au fost numiţi cinci prefecţi şi 15 subprefecţi. În total, din cei 42 de prefecţi au fost numiţi, de la momentul negocierii politice, 17 prefecţi, urmând ca restul până la 42 fie rămân în funcţie, cum este cazul 14 prefecţi de la PNL şi 3 de la UDMR. Deci 17 rămân în funcţie. Vorbim de un rest de 16 prefecţi care trebuiesc numiţi în şedinţele viitoare.

Pe măsură ce vom primi toate confirmările de la instituţiile statului care au această obligaţie de validare a candidaturilor, pentru că facem aceste verificări, vom veni în Guvern cu aceste propuneri – 13 de la PSD, doi de la PNL şi unul de la UDMR”, a afirmat Lucian Bode, la finalul şedinţei de Guvern.

60% dintre prefecți și subprefecți au fost deja numiți în funcție

Totodată, ministrul de Interne a mai adăugat că în momentul de față mai bine de 60% dintre prefecți și subprefeții negociați au fost deja numiți, urmând ca aceștia doar să  își preia funcția.

„Una peste alta, peste 60% din prefecţii şi subprefecţii negociaţi au fost deja numiţi şi urmează să fie instalaţi în funcţie”, a mai adăugat Lucian Bode.

Amintim faptul că la începutul acestei săptămâni, patru judecători și un procuror au fost eliberați din funcții, de către președintele Iohannis, însă în acest caz, motivul principal l-a reprezentat pensionarea.

„Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea a doamnei Mihaela Chirvasiu – pensionare, la data de 10 ianuarie 2022;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Sibiu a doamnei Adina-Mihaela Lucuța – pensionare, la data de 10 ianuarie 2022;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Sibiu a doamnei Mirela Hancaș – pensionare, la data de 10 ianuarie 2022;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Sibiu a domnului Nicolae Fălămaș – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a doamnei Simona Septimia Stratulat, delegată în funcția de prim-procuror la această unitate de parchet – pensionare, la data de 10 ianuarie 2022”, anunța Administrația Prezidențială.