Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, consideră că reintroducerea obligativității stagiului militar este o aberație.

„Junta Militară de la noi vrea să reintroducă armata obligatorie. Deocamdată, știind că nu are sprijin popular pentru aberația asta, începe povestea cu armata opțională pentru tineri între 18 și 35 de ani. Adică, să optezi de bună voie să speli cu periuța de dinți veceurile unității, să taci mâlc la hachițele celor cu trese, să adormi cu frica de ”țambal” sau să te trezești sau să dormi la comanda ”stânga-împrejur”. Toate ”distracțiile” astea îi vor face pe cei tineri să aibă o experiență ”unică”, întru maturizarea lor, cică.

De omorât oameni cu armele din dotare, privind adânc în ochii lor când tragi un glonte către ei, nu va fi în povestea asta. Nici de hăcuit cu baioneta pe cei din fața ta. Sau de zdrobit cu tunul sau tancul oameni. De făcut bucăți cu grenada. Sau să îți privești mațele înșirate peste pantaloni. Astea sunt grozăvii, departe de idilica armată opțională. Pentru a atrage oamenii în mizeria asta, povestea trebuie să fie alta. Nici despre spălat veceuri cu periuța și nici despre hăcuit oameni. Trebuie să fie despre iubire de țară, despre culorile drapelului, trecut glorios și eroi cu pieptul dezgolit.

Voi face tot posibilul să îmi țin copii departe de povestea asta opțională! Mai bine îi dau la un curs opțional de antreprenoriat. Cooperarea socială a fost și rămâne mereu mai bună decât războiul. Părerea mea de liberal, iubitor de neam și țară! Și de economist”, declară profesorul Cristian Păun.

Discuții privind schimbarea stagiului militar în România

Amintim că, Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat în decembrie anul trecut că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, dar să existe şi posibilitatea plătirii celor care optează pentru o astfel de formă de instruire.

„Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu, o formă de instruire pe care tot mai multe ţări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educaţie şi, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluţie. Evident că şi voluntarii, în ţări unde există voluntariat în armată, sunt plătiţi. Adică, au o formă prin care sunt şi plătiţi, nu e voluntariat sută la sută. Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea”, a spus Vasile Dîncu.