Inaugurarea Centrul European de Proiectare Huawei în zona Pipera, de lângă Bucureşti, este programată pentru februarie 2012.

Informaţiile au fost furnizate în cadrul unei mese rotunde organizate sâmbătă la sediul Ambasadei României la Beijing, unde a participat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, şi companiile chineze interesate să investească în România.
Ministrul Ion Ariton i-a asigurat pe reprezentanţii Huawai de sprijinul pe care Guvernul Romaniei îl acordă companiilor care investesc în România.

De asemenea, demnitarul roman a discutat şi cu delegaţia China Coal Equipment and Engineering despre interesul pe care îl are în privinţa investiţiilor în minele de huilă din Valea Jiului. Ministrul Ion Ariton le-a prezentat reprezentanţilor companiei chineze programul de reorganizare a sistemului energetic pe cărbune în două companii, care cuprind şi exploatarea minelor, şi producţia de energie, şi i-a invitat să continue discuţiile la nivel de experţi pentru a găsi soluţiile de cooperare.

La întâlnirea cu conducerea companiei Sinohydro, ministrul Economiei a prezentat stadiul proiectului Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpustesti. Compania chineză şi-a reafirmat interesul pentru investiţii în acest proiect, urmând a lua o decizie după ce va studia detaliile tehnice.
Potrivit MECMA, discuţiile cu delegaţia companiei China Huadian au vizat evoluţiile în proiectul Centralei Termoelectrice de la Doiceşti, dar şi proiectul construirii unui grup energetic nou la Rovinari.

La finalul întâlnirilor, ministrul Economiei, Ion Ariton, a asistat la semnarea unui memorandum între compania românească Romcontrol şi compania chineză China Certification and Inspection Group. Documentul va permite o mai buna cooperare în domeniul inspecţiei de mărfuri între cele două ţări.
SURSA: Agerpres