PNL va solicita o investigație privind contribuția Huawei la infrastructura critică din România și va încerca să interzică participarea companiei chineze la dezvoltarea rețelei 5G, din cauza potențialelor riscuri de securitate, transmite Reuters.

Huawei, cel mai mare producător din industria telecom, prezent în România din 2003, este sub un tir de acuzații privind spionajul cibernetic.

”Sunt multe suspiciuni, iar noi trebuie să ne protejăm interesele strategice” a afirmat Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia parlamentară pentru IT și telecomunicații. ”Este crucial să blocăm orice contracte publice cu compania chineză” a mai afirmat el.

În orice caz, Pavel Popescu a oferit drept exemplu un memorandum din 2013, care a fost semnat de ministrul Telecomunicațiilor de la acea vreme și Huawei, oferindu-le posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informații și comunicații, dar și la proiectele de monitorizare de trafic, urmărire și guvernanță digitală. Totuși, până acum, nu au fost făcute publice detalii despre desfășurarea acțiunilor.

„Principalul motiv pentru care am luat această poziție este parteneriatul nostru cu America și rolul esențial pe care îl avem în arhitectura NATO. Toate instrumentele sunt luate în calcul, inclusiv adresarea către președinte și CSAT cu privire la Huawei”, a spus Popescu, precizând că pe 11 februarie grupul PNL a trimis o interpelare către ministrul Telecomunicațiilor de acum și i-a cerut o evaluare de risc referitoare la implicarea Huawei în rețelele de stat, dar că nu a primit niciun răspuns.

SUA iau în considerare o interdicţie asupra Huawei şi i-au încurajat şi pe aliaţi să îşi suspende legăturile cu compania, invocând relaţia strânsă a acesteia cu guvernul chinez.