"Nu aveam evidenţa salariaţilor din sistem cu modul în care le sunt făcute salariile. V-am mai spus în urmă cu ceva vreme că am ajuns de la 330.000 de persoane undeva la 700.000 de persoane unde ştim salariile bob cu bob şi săptămâna aceasta avem ultima piesă din acest puzzle în care 26 de ani nu s-a făcut nimic – şi anume HG-ul care înfiinţează registrul public de salarizare – unde încercăm să recuperăm celelalte salarii, mai ales din zona administraţiei publice locale unde e autonomie şi unde, în primăvară, când am cerut salariile, am primit erori foarte mari şi raportarea a fost parţială. Avem acum HG-ul cu registrul public, un fel de Revisal al sectorului public, şi, undeva la începutul lunii decembrie, vom avea impactul bob cu bob pe tot sectorul public de salariaţi", a spus Dragoş Pîslaru. 

Ministrul a precizat că nu există schimbări în ceea ce priveşte acest proiect, dar că declaraţiile pe care le-a făcut în ultima vreme au început să prindă mai bine. 

"Pe partea legată de salarizare am constatat că declaraţiile pe care le-am făcut în ultima vreme au început să prindă mai bine decât ceea ce spuneam încă din vară. Nu este nimic schimbat. Am spus încă de atunci de când am început să lucrez cu Ministerul Finanţelor Publice pe o anvelopă financiară că vom avea un act normativ robust, care se poate aplica. El este potenţat de contextul electoral. Reperele sunt aceleaşi pe care le-am spus şi anume că pe prognoza de termen mediu a României ne permitem o creştere de 14 miliarde de lei până în 2021. Dacă faceţi calculul ce înseamnă 2,6 miliarde de lei, cât am avut în ordonanţă, plus 14 miliarde, este o creştere de 29,1% a masei salariale în sector şi acest lucru va avea un impact pozitiv şi o creştere, dacă această creştere de 29-30% este medie, pentru sectoarele cele mai puţin privilegiate de măriri în ultima vreme, cum ar fi autorităţi publice locale, asistenţă socială, cultură şi o parte din zona de armată unde soldaţii au sub salariul minim. Ceea ce este important este că aceste zone vor creşte cu mai mult de 30%, putând ajunge la 60-70%", a afirmat Pîslaru. 

El a subliniat că finalizarea acestei legi nu este legată de campania electorală. 

În context, şeful de la Muncă a adăugat că în cursul zilei a avut o întrevedere cu preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu. 

"Eu i-aş ruga să se uite (pe cei care vor protesta marţi – n. r.) pe ceea ce o să propunem peste câteva zile legat de legea salarizării şi vor vedea că au motive să creadă că propunerea pe care o va face Guvernul este şi fezabilă şi mult mai rezonabilă în ceea ce priveşte predictibilitatea…ca să ştie lumea cum le evoluează salariile în următorii ani şi pot să spun că măcar pe ultima sută de metri pot să vadă că ce am făcut toate aceste luni a fost pentru ei şi nu a fost nimic altceva decât o normalitate în colaborarea Guvernului cu reprezentanţii sectorului public", a precizat Dragoş Pîslaru. 

Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică au decis să protesteze marţi, 22 noiembrie, în faţa instituţiilor publice, fiind nemulţumiţi de faptul că nu au beneficiat de nicio creştere salarială pe parcursul anului 2016, informează un comunicat al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici. 

"Angajaţii administraţiei publice – funcţionari publici şi personal contractual – vor demonstra marţi, 22 noiembrie 2016, deoarece nu au beneficiat de nicio creştere salarială pe parcursul anului 2016. Demonstraţiile sunt: împotriva angajatorilor direcţi care nu s-au implicat în creşterea salarială sau care nu au aplicat corect dispoziţiile OUG 43/2016, aceştia mulţumindu-se cu exploatarea resursei umane; împotriva Guvernului care, contrar celor declarate, a dus o politică neunitară de creştere salarială, singurii beneficiari ai creşterilor salariale fiind sănătatea şi învăţământul; împotriva Parlamentului, care a ignorat în totalitate salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual, categorie de personal care asigură buna funcţionare a statului de drept", se spune în comunicatul remis pe 17 noiembrie. 

Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici – funcţionari publici şi personal contractual din administraţia publică locală şi centrală – se solidarizează cu demonstranţii şi protestează alături de ei prin grevă japoneză, purtând o banderolă albă. 

AGERPRES