Potrivit unui studiu realizat de Dealogic, la începutul lunii decembrie bursa de la Hong Kong devansa de departe New York (31,9 miliarde de dolari strânse de pe urma IPO-urilor), precum şi cele două burse din China continentală: Shenzhen (28 de miliarde de dolari) şi Shanghai.

‘Este o adevărată reuşită, Hong Kong poate susţine că este atît un mare centru financiar cât şi o poartă spre China continentală’, a apreciat Liu Qiao, profesor la Universitatea din Hong Kong. ‘Este o foarte bună platformă pentru companiile chineze care doresc să acceseze capitalul internaţional, un lucru care va fi dificil de oferit de bursa de la Shanghai pe termen scurt’, a adăugat Liu Qiao.

Însă rezultatele foarte bune înregistrate de Hong Kong în 2010, care depăşesc nivelul de 30 de miliarde dolari înregistrat în 2009, se datorează în principal introducerii la bursă a doar două companii: asiguratorul asiatic AIA în luna noiembrie (operaţiune care a strâns 20,5 miliarde dolari) şi banca chineză Agricultural Bank în vara acestui an (22,1 miliarde dolari).

‘Acum toate marile bănci chineze au fost listate. Au mai rămas doar companiile de electricitate şi poate companiile de căi ferate’, a apreciat Francis Lun, director general Fulbright Securities la Hong Kong. ‘Va fi dificil pentru Hong Kong să ocupe poziţia de lider mondial timp de trei ani la rând’, a adăugat Francis Lun.

Hong Kong, care a devenit cea mai atractivă piaţă mondială pentru IPO-uri în 2009, punând capăt unui deceniu de dominaţie a SUA, a început să atragă şi mari companii din afara Chinei. În luna ianuarie, grupul rus Rusal, cel mai mare producător mondial de aluminiu, a devenit prima societate rusă cotată la Hong Kong, operaţiune care a generat 2,2 miliarde dolari. A urmat în luna mai grupul francez L’Occitane, care a devenit prima societate franceză cotată la bursa de la Hong Kong, operaţiune care a strâns 704 milioane dolari. De asemenea, compania italiană producătoare de bunuri de lux Prada are şi ea în vedere o posibilă listare la Hong Kong petnru anul viitor, mai degrabă decât la bursele de la Londra sau Milano, deoarece consideră că ar putea să obţină o valoare mai mare pe piaţa asiatică.
SURSA: Agerpres