Dar cu ce, vă veţi întreba? Şi de fapt unde plecăm în aşa grabă? Ca să fiu sincer, nu prea departe, doar pe Lantau Island. Da, ştiu, şi mie mi s-a părut destul de exotică denumirea insulei, dar până la urmă suntem în Asia, ar trebui să fim deja obişnuiţi cu astfel de nume. Ce este mai amuzant este că insula Lantau este cam de două ori mai mare decât insula Hong Kong, doar că n-am găsit prea mulţi zgârie nori aici. Hmm, acum că stau să mă gândesc, parcă n-am văzut nici unul. Nu, singurele lucruri interesante au fost telecabina cu podea transparentă, statuia uriaşă a lui Buddha, templul Po Lin şi imensa zonă verde. Se ajunge relativ uşor aici, cu metroul, iar apoi cu telecabina cu podea de “cristal”.

 

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua

Ok, nu este cristal, este doar plastic transparent, dar senzaţia de plutire peste mare, iar apoi peste mai multe dealuri merită cu adevărat banii plătiţi în plus. Dacă sunteţi grăbiţi, vă recomand să alegeţi varianta unei telecabine clasice, însă cine se grăbeşte în vacanţă? Eu n- am făcut asta şi m-am bucurat de plimbarea cu telecabina transparentă dus-întors. O să dureze cam 20 minute drumul, n-o să le simţiţi, vă garantez. La un moment dat, după ce aţi făcut câteva zeci de poze, o să zăriţi o siluetă în zare. Pe măsură ce telecabina vă va duce mai aproape, statuia uriaşă a lui Buddha se va profila şi vă va impresiona. Aş putea spune că este una dintre imaginile care mi-au rămas printre amintirile din acest colţ al lumii, chiar dacă ştiam de la început că întreg complexul este prea puţin autentic, fiind mai mult o creaţie destinată vizitatorilor. Chiar şi aşa, urcatul scărilor spre statuia lui Buddha a fost o experienţă interesantă, mai ales având în vedere că sunt destul de multe trepte (268 mai precis) până sus. Dacă sunteţi genul sportiv, este minunat, eu nu sunt, vă apreciez bucuria de a escalada. Chiar dacă statuia în sine este absolut impresionantă, evident prin dimensiuni, priveliştea ce mi s-a înfăţişat de sus a fost cea care mi-a rămas în suflet.

Liniştea absolută cu care m-am umplut în timp ce priveam Marea Chinei de Sud într-o parte şi restul insulei Lantau în partea cealaltă este cea de care îmi amintesc.

 

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua

Foarte aproape de statuie puteţi vizita mânăstirea Po Lin, un lăcaş de cult budist destul de interesant, doar că nu m-am putut desprinde deloc de ideea de loc turistic. Asta în ciuda faptului că este construită acum 100 ani. Dacă asta nu vă mulţumeşte, o să împart cu voi un semi-secret, căutaţi mânăstirea Po Lam, un loc foarte retras şi mic, undeva pe drumul spre Tung Chung. Am aflat despre ea întâmplător pe un blog şi am mers cam jumătate de oră până s-o găsesc. La un moment dat, mă gândeam că ar fi cazul să mă întorc la telecabină, mai ales că întâlnirea cu un păianjen măricel, ce stătea la soare chiar pe mijlocul drumului, nu a fost chiar ce visam, dar exact după asta am ajuns. Linişte, pace, doar o bătrână care mătura…am întrebat-o din gesturi dacă pot intra, mi-a spus că da, am intrat pe aleea spre mânăstire, singurul lucru ce se simţea era liniştea…un călugăr în robă portocalie a apărut şi…s-a încruntat la mine şi mi-a făcut un semn din care am înţeles că nu primesc vizitatori. Vă doresc să întâlniţi un alt călugăr, unul care să vă zâmbească şi poate să vă invite înăuntru. Măcar un zâmbet n-ar fi rău totuşi. Eu am plecat fără să-l primesc, dar cine ştie…

Pentru că plimbarea în afara oraşului mi-a plăcut, m-am gândit că ar fi o idee minunată să mai încerc una dintre insulele de lângă Hong Kong, mai precis Cheung Chau. Se ajunge foarte uşor, cu un ferryboat ieftin, iar în weekend insula este vizitată mai ales de locuitorii oraşului, cei ce încearcă să evadeze din agitaţie. Deşi veţi găsi la o căutare mai multe obiective de vizitat, vă pot spune că insula este foarte potrivită pentru relaxare, pentru plimbări, fie ele pe jos ori cu bicicleta (se poate închiria), dar mai ales pentru plajă şi gastronomie. De ce insist pe ultimele două? Plaja este evidentă, nu cred că are nevoie de poveste, singura recomandare pe care o fac este să nu vă opriţi la prima dintre ele, ci să mai mergeţi cinci minute până la Kwun Yam Beach, o să găsiţi acolo un bar exact aşa cum ar putea fi locul în care să vă petreceţi restul vieţii. Sigur, dacă visul vostru include agitaţie, poluare, gălăgie, stress, trafic, este posibil să vi se pară cam prea liniştită scurgerea clipelor în acest colţ de lume, dar deja intrăm în zona personală în care doar voi decideţi.

 

Eu vă las doar imaginea de mai jos.

 

Puteţi să mergeţi în continuare şi să urmaţi drumul care vă va plimba pe la diverse puncte de observaţie de pe insula, puteţi face asta ori puteţi rămâne pe plajă. Nu-i aşa că posibilitatea de a face astfel de alegeri este atât de tentantă? Şi dacă nu eraţi tocmai hotărâţi, vă propun să ne întoarcem pe strada principală a insulei, cea unde ajunge ferryboat-ul, şi să ne aşezăm la una dintre multele terase. V-am povestit cumva că majoritatea locuitorilor din Cheung Chau sunt pescari? Şi dacă v-am spus despre asta, cred că este evident faptul că la toate restaurantele puteţi găsi peşte şi fructe de mare proaspete. Mirosul este cu adevărat special, iar deja la ora prânzului abia mai putem găsi un loc unde să mâncăm. Eu am mers undeva în partea stângă, citisem despre un loc numit New Baccarat, s-a dovedit a fi aşa cum îmi doream. Cu siguranţă mai sunt destule pe lângă, toate au în comun ingredientele extrem de proaspete, abia pescuite.

 

 

În ultimul episod al călătoriei noastre din Hong Kong vă promit o plimbare de o zi în Macao, dar şi câteva informaţii utile despre cum să vă descurcaţi în partea asta de lume. Sper că ce v-am povestit până acum este destul de interesant şi că am trezit acea parte din sufletul vostru care îşi doreşte să încerce altceva.

 

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua