Fostul secretar de stat a subliniat că economia americană va creşte în ritm accelerat doar dacă salariile clasei de mijloc vor creşte constant alături de cele ale şefilor de companii şi de profiturile corporaţiilor. 'Cred că trebuie să construim o economie a creşterii şi echităţii. Nu o putem avea pe una fără cealaltă', a declarat Hillary Clinton la Universitatea New School din Greenwich Village, New York, un bastion al învăţământului liberal. 

'Profiturile corporatiste se află la niveluri aproape record, în timp ce americanii muncesc la fel de mult ca întotdeauna, dar salariile lor practic nu au crescut în termeni reali. Familiile sunt astăzi trase în atât de multe direcţii şi la fel sunt şi bugetele lor', a arătat fosta Primă Doamnă. 

Ea a criticat Wall Street-ul, angajându-se să meargă dincolo de legea Dodd-Frank din 2010 care a impus reglementări mai stricte industriei financiare şi să facă presiuni pentru o reformă mai amplă a sistemului de taxare a corporaţiilor. 

'Prea multe dintre instituţiile noastre financiare majore sunt încă prea complexe şi prea riscante, iar problemele nu se limitează la băncile mari care ţin toate titlurile din presă', a insistat Hillary Clinton. 

Ea a avertizat asupra 'riscurilor serioase care decurg din instituţiile aşa-numitului sistem bancar din umbră, inclusiv fonduri speculative, companii financiare nebancare' şi alte entităţi 'care sunt foarte puţin supravegheate'. 

Candidata democrată va prezenta detalii ale politicii sale economice în săptămânile următoare, democraţii dorind să afle ce planuri are în privinţa creşterii salariului minim, înfiinţării învăţământului preşcolar general şi a investiţiilor în infrastructură. 

Contracandidatul său în alegerile primare Bernie Sanders, senator independent de Vermont şi 'socialist democrat', se bucură de un sprijin în creştere, evenimentele sale de campanie atrăgând mari mulţimi.

AGERPRES