Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a solicitat conducerii companiei Hidroelectrica să ia măsuri şi să informeze periodic conducerea ministerului cu privire la situaţia creată în urma scăderii debitelor pe râurile interioare, şi în special pe fluviul Dunărea.

Hidroelectrica a informat ministerul că CHE Porţile de Fier este disponibilă şi furnizează energie electrică în limita debitului afluent. Astăzi, valoarea debitului înregistrat la Porţile de Fier a fost de numai 2400 mc/s, adică 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3800 mc/s), dar acest lucru nu creează probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Porțile de Fier 1 și 2.

Ca urmare a scăderii hidraulicităţii, Hidroelectrica livrează în prezent o putere medie de 1800 MW, echivalentul a 24% din producţia totală de energie electrică a României, în scădere de la 2100 MW (28%) în săptămânile anterioare.

Scăderea debitului pe Dunăre în aceasta perioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional. Zilnic, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, Hidroelectrica a acoperit dezechilibrele consumului sau producţiei cu puteri medii orare între 100 şi 300 MW.