Într-un context economic în care relațiile dintre Rusia și Europa s-au deteriorat, banii pentru gazele rusești au devenit tot mai puțini, fapt ce l-a determinat pe Vladimir Putin să se uite către noi zări. Mai precis către noi clienți pentru gazul rusesc, de care țara sa depinde atât de mult.

Mai mult, trebuia să facă ceva pentru ca Rusia să nu mai depindă atât de mult de marele client occidental. Astfel că astăzi, a fost deschisă conducta de gaze „Power of Siberia,” conductă ce va livra gaze naturale Chinei.

Evenimentul reprezintă începutul Noii Ordini Mondiale în materie de energie. Asta pentru că, de astăzi, Rusia și-a întors privirile către Est, în condițiile în care Vestul nu mai este atât de ofertant.

„Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piaţa mondială a energiei dar şi pentru noi, pentru Rusia şi China”, a declarat Vladimir Putin într-o video-conferinţă retransmisă de televiziunea rusă.

Schimburi comerciale de 200 de miliarde de dolari 

„Acest pas duce cooperarea strategică dintre Rusia şi China la un nou nivel şi ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit în comun cu liderul chinez Xi Jinping privind creşterea schimburilor comerciale până la 200 miliarde dolari în anul 2024”, a mai spus Putin.

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Prețul este secret

Preţul plătit de China pentru gazele naturale care vor fi livrate prin noua conductă rămâne unul secret însă diferite surse din industria energetică spun că acest preţ este legat de preţul unui coş de produse petroliere.

Gazoductul Power of Siberia este „unul din cele mai aşteptate proiecte energetice din Asia, cu implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia”, apreciază analiştii de la S&P Global Platts într-un raport.

Bloomberg scrie că lansarea conductei reprezintă un eveniment de cotitură pentru economia mondială, atât pentru Rusia, cât și pentru China și Europa.

Ruperea de Europa va continua

Până acum, vânzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de Power of Siberia, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte.

Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.

Profitul Gazprom s-a prăbușit 

Pentru a înțelege mai clar contextul în care Putin și-a luat jucăriile și a plecat în China, trebuie remarcat faptul că profitul Gazprom s-a prăbușit, pe fondul cererii tot mai mici înregistrate de clienții europeni.

Grupul rus de stat Gazprom a raportat vineri un declin de 45% al profitului net în trimestrul trei din 2019, la 212 miliarde de ruble (3,32 miliarde de dolari), comparativ cu perioada similară din 2018, din cauza exporturilor mai scăzute şi a preţurilor mai reduse pe piaţa sa de bază din Europa.

Veniturile brute de pe urma furnizărilor de gaze spre Europa şi alte destinaţii, excluzând Rusia şi fostele state sovietice, au scăzut cu 37% în trimestrul trei din 2019, la 587 miliarde de ruble, deoarece preţul mediu al gazelor naturale s-a redus drastic.

Ce face Europa

În acest război de miliarde de dolari, Europa își dorește să scape de dependența de ruși și să consume cât mai mult gaz european, tocmai pentru a putea beneficia și de un preț mai mic.

Astfel, primul interconector nou de gaze naturale din Europa din ultimul deceniu, care va lega din ianuarie Finlanda şi Estonia, va slăbi influenţa Gazprom asupra regiunii Mării Baltice şi ar putea determina reducerea preţurilor.

Astfel, preţurile practicate de Gazprom pentru Europa s-ar putea confrunta cu nou presiuni din 2022 cu atât mai mult cu cât un gazoduct care va lega Lituania şi Polonia  este programat să fie dat în folosinţă până la finalul lui 2021, furnizând acces la infrastructura de gaze în Europa Centrală.