Haos de nedescris la graniță. Numărul impresionant al românilor care s-au decis să petreacă acasă sărbătorile de iarnă a depășit așteptările autorităților. Chiar și în Ajunul Crăciunului românii continuă să vină în țară. Dorul de cei dragi și restricțiile impuse pe perioada anului trecut i-a făcut pe mulți dintre aceștia să stea departe de țara lor de origine. Anul acesta, însă, au decis să vină la cei dragi. Acum, s-a înregistrat un număr record, peste 1,2 milioane de persoane, spun autoritățile.

La cel mai mare aeroport al țării este vânzoleală și în seara de ajun. Într-o singură oră au aterizat 8 avioane care au adus acasă cel puțin 1.200 de oameni. Aglomerația este de nedescris, mai ales că mulți dintre cei care sosesc sut întâmpinați de rude, chiar aici la sosiri.

Românii se întorc în număr mare acasă, chiar și acum pe ultima sută de metri. Doar vineri până la ora 18, și doar la Otopeni, în cel mai mare aeroport al țării, au intrat în tara peste 1.200 de oameni care au venit cu avionul de prin toată lumea. Un număr de 92 de zboruri din străinătate erau programate să sosească vineri la Otopeni.  Ca să fie mai clar despre nivelul de trafic, doar în ultima oră au aterizat 8 avioane.

Problema întâmpinată de mulți români

Dacă ar fi să facem o medie de 150 de pasageri în fiecare avion, atunci putem spune că au revenit în țară 1.200 de persoane într-o singură oră. Iar până la sfârșitul zilei mai sunt programate să sosească încă 6 curse. Inclusiv, aproape de miezul nopții. Cu alte cuvinte, avem acum un număr record de români întorși acasă pentru acest Crăciun. Autoritățile spun că până acum 3 zile veniseră deja în România peste 1,2 milioane de oameni.

O mare problemă au avut însă mulți români. Pentru că nu sunt vaccinați, o parte dintre aceștia își vor petrece sărbătorile în carantină. În prezent, numărul celor plasați în carantină la nivel național este de peste 100.000 de persoane, potrivit estimărilor. Cel mai aglomerat a fost între 17 şi 19 decembrie, când numărul persoanelor aflate la intrarea în ţară s-a triplat.

Autorităţile au anunţat că din data de 19 decembrie, 32.216 români au intrat în carantină, iar în total în acest moment sunt peste 100 de mii în această situaţie. Aceste persoane ar trebui verificate de direcţiile de sănătate publice din fiecare judeţ, dar şi de poliţişti dacă respectă măsurile de carantinare. De altfel, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră roagă oamenii să îşi pregătească documentele înainte de a intra în ţară pentru a nu se forma cozi.