Echipele de supraveghere și control vamal ale Direcției Generale a Vămilor și structurilor vamale teritoriale au participat la operațiunea Joint Action Day Finestra, sub coordonarea FRONTEX. Această activititate a avut ca scop combaterea criminalității la frontiera terestră externă din UE. În acest proiect, au fost vizate granițele din statele aflate la estul și sud-estul Uniunii Europene. S-a pus accent pe combaterea infracționalității din domeniul contrabandei cu tutun și produse din tutun.

Operațiunea Joint Action Day Finestra s-a desfășurat pe o perioadă de 12 zile calendaristice, începând cu data de 27 septembrie și finalizându-se pe 8 octombrie 2021.

29.480 de bucăți de țigarete au fost confiscate

Conform echipelor de supraveghere și control vamal, după amplificarea acțiunilor de control la frontiera externă a estului și sud-estului Uniunii Europene, au fost descoperite 36 milioane bucăti țigarete de contrabandă, 2.360 kg de tutun, 160.000 de litri de alcool, 6.000 de litri de ulei mineral și șase auto-vehicule, potrivit hotnews.ro.

Din acest total, au confiscat 29.480 de bucăți de țigarete, 102 de litri de alcool, 527 de litri vin și 50 de litri de insecticid.

Operațiunea Joint Action Day Finestra

În cadrul acestui demers, au participat reprezentanți din 13 state membre Uniunii Europene. Pe langă România s-au numărat Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia, Spania, Ungaria și Ucraina. Acestora li s-au alăturat și oficiali din șapte agenții europene, dar și din organizații internaționale: Frontex, Europol, Eurojust, Eubam MD/UA, Interpol, Olaf și OMV.

Conducătorii acestui proiect au fost FRONTEX și România, mai exact: autoritatea vamală, poliția națională și poliția de frontier. Potrivit delcarațiilor, astfel de operațiuni vor mai fi organizate și în viitor în colaborare cu alte autorități din țară.

„Astfel de acțiuni vor fi organizate și pe viitor, împreună cu celelalte autorități de aplicare a legii din România, în scopul combaterii traficului ilicit cu tutun și produse din tutun la frontierele Uniunii Europene”, a explicat Poliția de Frontieră.