Este haos la granița cu România. Un număr impresionant de bulgari continuă să protesteze pentru a opta zi la Sofia, împotriva Guvernului, pe care îl acuză de corupţie şi legături oligarhice, relatează AFP.

Este vorba de 18.000 de oameni, reprezentați în mare majoritate de tineri. Manifestanţii au blocat traficul în centrul capitalei bulgare timp de şapte ore. În sunet de tobe, ei au purtat steaguri şi au scandat ”vom fi aici în fiecare zi”, ”demisie” şi ”mafia” la adresa guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, la putere de 10 ani, aproape fără întrerupere, scrie Agerpres.

Protestatarii cer insistent demisia procurorului general Ivan Guechev, căruia i se aduc acuzații de ”parţialitate”. Deși a susținut că toată lumea este egală în fața legii, procurorul bulgar Guechev a ordonat joia trecută o percheziţie la birourile a doi consilieri ai preşedintelui Rumen Radev, apropiat socialiştilor, care denunţă ”caracterul mafiot” al guvernului.

Trebuie menționat că proteste față de corupţie, în care s-a cerut demisia guvernului care au făcut obiectul unei serii de scandaluri au avut loc joi în aproximativ zece oraşe din Bulgaria. Cu toate acestea, Boiko Borisov a spus clar și răspicat că nu renunță la putere până în primăvara viitoare, când vor avea loc alegerile parlamentare. Coaliţia condusă de premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că nu va ceda în faţa protestelor de stradă care cer demisia guvernului, şeful executivului cerând în schimb demisia a trei miniştri, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Borisov a solicitat demisia miniştrilor economiei, de interne şi de finanţe, toţi membri ai partidului de dreapta de guvernământ GERB, în urma speculaţiilor că aceştia s-ar afla sub influenţa unui controversat magnat media şi om de afaceri membru al unui alt partid.