Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, trage un semnal de alarmă în contextul în care ultimul pat de pe secția ATI COVID a spitalului pe care îl conduce a fost ocupat.

Aceasta susține că România este de abia la începutul valului patru al pandemiei, iar spre deosebire de variantele de până acum, Delta este mult mai vicleană din punct de vedere al simptomelor. Medicul adaugă că odată apărute simptomele, pacientul trebuie să meargă imediat la medic, chiar dacă nu se află în stare gravă.

Totodată, ea a subliniat faptul că este extrem de îngrijorător trendul ascedent al pandemiei.

„Suntem abia la început de evoluție a valului 4. Varianta Delta e extrem de vicleană, trebuie să înțelegem asta, să recunoaștem simptomele, să ne testăm, să nu stăm acasă foarte mult dacă avem simptome.

Este îngrijorător acest trend ascendent deoarece lângă un pacient cu formă severă la domiciliu sunt și alte persoane la fel. Mă întreb dacă anchetele epidemiologice se desfășoară, dacă pacienții declară că sunt bolnavi”, a spus medicul, la Digi24.

Presiune mare în spitale 

În același timp, Beatrice Mahler a sublniat faptul că presiunea pe secțiile ATI este din ce în ce mai mare, iar pacienții se prezintă prea târziu. „Avem presiune mare pe ATI COVID. Pacienții care au ajuns la noi în ultimele zile au ajuns cu forme severe după 10 zile de evoluție la domiciliu. Este îngrijorător, pentru că atrage atenția asupra gravității cazurilor care sunt evolutive”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește situația pacienților, medicul susține că majoritatea persoanelor care sunt internate în prezent sunt nevaccinate. În același timp, pe secție există doi pacienți vaccinați cu schema completă, însă care prezintă multiple comorbidități.

Medicul a explicat că persoanele care au comorbidități au un răspuns al anticorpilor la virus mai scăzut, dar anticorpii pot face diferența între o formă severă de boală și una moderată, „practic dintre viață și moarte”.

Beatrice Mahler a mai adăugat că cel mai tânăr pacient internat pe secția ATI COVID la spitalul pe care îl conduce are 52 de ani.